Švicarska blokirala zahtjev Danske da pošalje u Ukrajinu oklopna vozila “Piranha 3” švicarske proizvodnje

Neutralna Švicarska odbila je zahtjeve Danske da odobri isporuku u Ukrajinu oklopnih transportera “Mowag Piranha 3” s pogonom 8×8 švicarske proizvodnje, izvijestila je danas švicarska televizija SRF.

Državno tajništvo za ekonomska pitanja (SECO), tijelo švicarske vlade zaduženo za izvoz oružja, odbilo je danski zahtjev pozivajući se na neutralnost Švicarske kao zemlje, koja joj zabranjuje isporuku oružja u zonama sukoba. Prema švicarskom zakonu, ta zemlja ne može odobriti izvoz oružja ako je nacija kojoj je namijenjena uključena u unutarnji ili međunarodni oružani sukob.

Švicarska zadržava pravo spriječiti isporuku opreme koja se proizvela na njenom teritoriju čak i kada je ta vojna oprema prodana drugoj zemlji. Dansko ministarstvo obrane odbilo je komentirati ovo pitanje. Prošlog mjeseca su danski mediji izvijestili da Danska planira donirati Ukrajini 25 transportera “Piranha 3”.

Riječ je o oklopnom transporteru na kotačima koju je razvila švicarska tvrtka MOWAG. Danska vojska trenutno se nabavlja oklopne transportere “Piranha 5”. Verzije vozila su dostupne u “šarolikim” verzijama s kotačima 4×4, 6×6, 8×8 i 10×10. Unutar ovih verzija postoji nekoliko varijanti koje daju različite stupnjeve oklopne zaštite i s nekoliko vrsta kupola za korištenje u različitim ulogama. Vozila se mogu koristiti za transport trupa, kao zapovjedna vozila, kao vozila za potporu u napadu, u treningu kao simulacija tenka te kao interventna policijska vozila.

Komentari

komentar





You may also like