Švicarska na putu da osigura rezerve plina za zimu

Švicarska je na putu da osigura rezerve prirodnog plina koje su potrebne za zimsku sezonu grijanja, citirao je list SonntagsBlick izjavu dužnosnika iz komunalnog sektora, a prenosi Reuters.

Vlada je naložila opskrbljivačima plinom da uspostave rezerve u susjednim zemljama u iznosu od 15% godišnje potrošnje zemlje od 35 TWh (teravat sat) i da osiguraju dodatne opcije za ne-ruski plin od oko 6 TWh, što je petina zimske potrošnje. Švicarska nema vlastito skladište plina.

“Regionalne (plinske) tvrtke sada su postigle između 75 i 100% cilja izgradnje rezervi plina u skladištima plina”, citirao je list Thomasa Hegglina iz Švicarskog udruženja plinske industrije. Regionalna komunalna poduzeća također su na putu da osiguraju predviđene opcije do studenog, dodao je.

Švicarska plin dobiva preko trgovačkih čvorišta u susjednim zemljama Europske unije, pa bi tamošnji poremećaji također utjecali na Švicarsku.

Švicarska ima relativno nisku potražnju za plinom, koji pokriva oko 15% ukupne potrošnje energije. Oko 42% plina koristi se za grijanje kućanstava, a ostatak u industriji te uslužnom i prometnom sektoru, pokazuju podaci švicarske vlade. Nešto manje od polovice švicarskog uvoza plina dolazi izravno ili neizravno iz Rusije, priopćila je vlada.

Komentari

komentar





You may also like