Švicarska odustaje od bitnih pregovora s EU

Vlada Švicarske danas je objavila kako odustaje od pregovora s Europskom unijom i kako neće potpisati prijedlog “Institucionalnog sporazuma Švicarska-EU” iz 2018, piše AFP. Sporazumom se u 120 stavki trebala detaljno usuglasiti regulacija proizvoda Švicarske i EU kako “jedinstveno tržište” moglo nesmetano funkcionirati. Osim toga, za Švicarsku problematične stavke su bile i slobodnije kretanje stanovništva unutar zone i dostupnost socijalne pomoći Švicarske stanovnicima EU.

EU već deset godina “pritišće” Švicarsku ka sporazumu koji bi Švicarskoj dao prava i obveze gotovo iste kao da je članica EU, iako na papiru to i dalje ne bi bila.

Predsjednik Švicarske Guy Parmelin kazao je kako se nisu uspjeli dogovoriti oko ključnih odredbi, ali da bi “željeli zadržati snažnu suradnju i zadržati postojeće dogovore koji su već na snazi.”

Iz Bruxelles su rekli da su razočarani odlukom Švicarske vlade i da pregovori tu staju. Osim toga, suptilno su iz EU Komisije najavili upitnost postojećih sporazuma: “Bez ovog dogovora, modernizacija našeg odnosa neće biti moguća, a postojeći bilateralni dogovori će neminovno postati previše stari.”.

Podsjetimo da Švicarska, iako nije članica EU, od 1973. sudjeluje u trgovačkoj zoni Europske ekonomske zajednice (koja je kasnije postala EU), a od 2009. je Švicarska dio Šengenskog područja i nema graničnu kontrolu prema EU. Zanimljiva činjenica jest da Hrvatska, koja jest članica EU za razliku od Švicarske, i dalje nije dio Šengenske zone.

Švicarska, okružena državama EU sa svih strana, mogla bi se naći u problemu ukoliko nastanu prepreke u daljnjoj trgovini i slobodnom kretanju s daleko najvećim trgovačkim partnerom. Odluka će svakako zaoštriti dobrosusjedske odnose.

Komentari

komentar

You may also like