Švicarska spušta loptu oko ideje da se obnova Ukrajine plaća oduzetom imovinom ruskih oligarha

Zapadni saveznici Ukrajine zamrznuli su između 300 i 500 milijardi dolara imovine ruskih oligarha, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihalj. On je predložio da bi ta sredstva mogla biti važna za poslijeratni oporavak njegove zemlje, za kojeg se nada da bi mogao započeti u narednim godinama. Ipak, nedostatak jedinstvenih pravila za oduzimanje zamrznute imovine otežava ovaj cilj, piše Politico.

Europska komisija je krajem svibnja pokušala olakšati oduzimanje imovine predlažući pravila prema kojima bi izbjegavanje sankcija postalo kazneno djelo u EU-a. To bi zemljama dalo pravnu osnovu koja im je potrebna za oduzimanje dotične imovine. “Važno je da ukrajinski saveznici ubrzaju birokratski proces”, rekao je ukrajinski premijer. Tvrdi da bi oduzimanje imovine poslalo jasnu poruku “ratnohuškačkim državama” diljem svijeta. Pozvao je na međunarodnu akciju za izradu zakona koji dopuštaju “oduzimanje zamrznute imovine u slučaju neprovocirane agresije”.

No, bitnu riječ ovdje ima država u čijima bankama jest glavnina te imovine. Ta država je, naravno, Švicarska. Iako je švicarski predsjednik “suosjećajan” prema Ukrajini, poslao je i drugačiju poruku. “Pravo vlasništva temeljno je pravo”, rekao je švicarski predsjednik Ignazio Cassis tijekom konferencije za novinare danas zajedno s premijerom Denisom Šmihaljom nakon dvodnevnih razgovora na visokoj razini o obnovi Ukrajine u švicarskom gradu Luganu. “Naravno, u nekim situacijama se može prekršiti temeljni zakon. Ipak, moramo stvoriti pravnu osnovu”, tvrdi Cassis. Samo u Švicarskoj, prijavljeno, ruski klijenti drže 214 milijardi dolara imovine.

Komentari švicarskog predsjednika Cassisa odražavaju širu nevoljkost među dijelom velikih gospodarstava da zaplijene i prodaju imovinu ruskih oligarha bez odgode, izvještava Politico. Štoviše, Europska unija se do sada nije proslavila oko obrane na sudu svojih odluka o financijskim kaznama protiv poslovnih rukovoditelja, svjetskih vođa i korporacija na sudu.

Komentari

komentar





You may also like