Švicarska uložila veto na zahtjev Njemačke za isporukom streljiva Ukrajini

Švicarska je uložila veto na zahtjeve njemačke vlade za ponovni izvoz u Ukrajinu streljiva korištenog u njemačkim borbenim vozilima (IFV) tipa Marder (naslovna foto), izvijestio je u nedjelju, 24. travnja, švicarski medij Sonntags Zeitung.

Njemačka je htjela poslati streljivo iz Švicarske u ratno područje. Međutim, savezna vlada je stavila veto. To izaziva iritaciju u inozemstvu, navodi švicarski medij.

Za one koji ne znaju, Švicarska je veliki proizvođač oružja. O tome svjedoči i najnovija vijest prema kojoj  će američka vojska kupiti oružje švicarsko-njemačkog proizvođača SIG Sauer sa sjedištem u Neuhausen am Rheinfallu u švicarskom kantonu Schaffhausen. Ugovor je potpisan na rok od deset godina i predviđa kupnju do 250.000 komada oružja. Početna isporuka vrijedna je 20,4 milijuna dolara, a nakon deset godina iznosit će oko 2,7 milijardi dolara.

Ali vratimo se početnom tekstu.

Spomenuti medij navodi kako Švicarska ne dozvoljava da se streljivo proizvedeno u Švicarskoj ponovo koristi u zoni ukrajinskog sukoba.

Glasnogovornik švicarskog državnog tajništva za ekonomiju (SECO) kazao je za taj medij da je Njemačka poslala dva zahtjeva za transfer streljiva Ukrajini.





“Na oba njemačka zahtjeva odgovoreno je negativno, navodeći švicarsku neutralnost i obvezne kriterije odbijanja prema Zakonu o ratnim materijalima”, izjavio je glasnogovornik SECO-a.

Prije toga je njemački medij Welt objavio da je njemački obrambeni koncern Rheinmetall, koji proizvodi pješačka borbena vozila Marder, poslao službeni zahtjev njemačkoj vladi za odobrenje prodaje 100 komada istih Ukrajini.

Predsjednik koncerna Armin Papperger izjavio je za medij Handelsblatt da je Rheinmetall izrazio spremnost isporučiti Kijevu do 50 tenkova Leopard 1, kao i do 60 borbenih vozila pješaštva tipa Marder.





Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je ovog tjedna da je mogućnost isporuke oružja Ukrajini iz zaliha Bundeswehra praktički iscrpljena.

Kako navodi ruski medij RIA Novosti, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova ranije je potvrdila da je Rusija poslala notu svim zemljama, uključujući i Sjedinjene Američke Države, zbog isporuke oružja Ukrajini. Nije precizirala sadržaj iste.

S druge strane ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov naglasio je prošli tjedan kako će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu za Rusiju postati legitimna meta. Rusko MVP je objavilo da se zemlje NATO saveza “igraju vatrom” isporukom oružja Ukrajini.

 

Komentari

komentar

You may also like