Švicarska vlada: konfiskacija ruske imovine je neustavna

Konfiskacija ruske privatne imovine potkopala bi švicarski ustav i aktualni pravni poredak, objavila je u srijedu švicarska vlada, pozivajući se na informacije radne skupine, prenosi Reuters.

Švicarska je zamrznula financijska sredstva u vrijednosti od 7,5 milijarda švicarskih franaka (oko 8,13 milijarda dolara) u skladu sa sankcijama donesenim protiv Rusije, želeći na taj način kazniti Moskvu za invaziju na Ukrajinu. “Potpora Ukrajini će se nastaviti, neovisno o raspravama o zamrznutoj imovini”, izvijestila je u srijedu švicarska vlada.

Bern je želio utvrditi što se može napraviti s imovinom nakon zahtjeva da se tim novcem financira odšteta Ukrajini. Radno tijelo osnovano da bi se raspravilo upravo o tom problemu objavilo je da švicarski zakon ne dopušta izvlaštenje privatne imovine zakonitog porijekla bez odgovarajuće naknade. “Oduzimanje zamrznute privatne imovine nije u skladu s ustavom i važećim pravnim poretkom te krši međunarodne obveze Švicarske”, priopćilo je u srijedu švicarsko ministarstvo pravosuđa. “Druge zemlje imaju slična ustavna prava i jamstva.”

Protiv zapljene su i švicarske banke. “Danas nema nikakva zakonskog temelja za oduzimanje” sredstava, izvijestila je prošli mjesec Udruga švicarskih bankara. Švicarska je ranije usvojila dodatne sankcije protiv Rusije zbog sukoba u Ukrajini, uključujući i ograničenje cijena nafte Europske unije. Bern je krajem siječnja usvojio i najnoviji paket mjera EU-a, pri čemu je sankcionirano još 200 pojedinaca. Najavljene su i nove restrikcije, poput zabrane izvoza za zrakoplovnu industriju koja se odnosi na motore za zrakoplove i dronove.

Z. Meter: Hoće li Zapad konfiscirati rusku imovinu i otvoriti „Pandorinu kutiju“ s nesagledivim posljedicama?





Komentari

komentar

You may also like