Švicarska vlada odbila zahtjev Španjolske da joj dopusti ponovni izvoz protuzračnih topova u Ukrajinu

Švicarska je odbila zahtjev Španjolske da joj dopusti ponovni izvoz protuzračnih topova švicarske proizvodnje u Ukrajinu, priopćila je u petak vlada u Bernu, prenosi Reuters. Madrid je u siječnju podnio zahtjev za slanje dva protuzračna topa od 35 mm, koji su napravljeni u Švicarskoj, u Ukrajinu.

“Zahtjev Španjolske za izuzećem od obveze ponovnog izvoza ispitan je u svjetlu istih kriterija kao i izvoz ratnog materijala iz Švicarske”, objavila je vlada. “Na zahtjeve je stoga odgovoreno negativno”, prenosi U.S. News.

Švicarska je ranije stavila veto na zahtjeve Danske i Njemačke koje su htjele poslati švicarska oklopna vozila i strjeljivo kao pomoć Ukrajini u ratu protiv Rusije.

Švicarski Zakon o ratnim materijalima ne dopušta izvoz ratnih materijala ako je zemlja odredišta uključena u unutarnji ili međunarodni oružani sukob. Međutim, parlamentarni odbor u Švicarskoj preporučio je u siječnju odustajanje od zakona koji zabranjuje zemljama ponovni izvoz švicarskih oklopnih vozila, oružja i drugog ratnog materijala u Ukrajinu za njezinu obranu od Rusije, inzistirajući da taj potez ne bi narušio toliko hvaljenu neutralnost zemlje, izvijestio je AFP.

Švicarski parlamentarni odbor poziva na olakšavanje prijenosa oružja Ukrajini





 

Komentari

komentar





You may also like