Švicarski brodar odbacio „Sjeverni morski put“ zbog brige za ekologiju

Ovakva odluka švicarskog brodara i svih drugih koji se s njom budu slagali, teško da će zaustaviti atraktivnost Sjevernog morskog puta koji predstavlja najkraću moguću rutu za prijevoz roba s Dalekog istoka za Europu i istok Sjeverne Amerike. Pa čak i da svi drugi od njega odustanu, Kina sigurno neće

Švicarska mediteranska brodska kompanija (MSC), drugi najveći svjetski prijevoznik kontejnera, neće koristiti rutu Sjevernog morskog puta (NSR), jer “potencijalni rizici za okoliš od učinaka brodarstva na Arktiku prevladavaju tržišnu atraktivnost kratkog tranzitnog puta“, objavila je ta tvrtka u svom priopćenju. Ona „Sjeverni morski put na razmatra iz ekoloških razloga“, objavio je MSC.

Razvoj arktičkog brodarstva “mogao bi dovesti do povećanih emisija, pogoršane kvalitete zraka i ubrzanog topljenja arktičkog morskog leda“. Rizici poput navigacijskih incidenata, izlijevanja goriva i promijenjene ekološke ravnoteže i morske biološke raznolikosti nadmašuju sve tržišne mogućnosti kako bi put između Sjeverne Amerike i Europe ili Rusije i Azije bio kraći, dodala je tvrtka.

MSC je dao prvu izjavu o napuštanju Sjevernog morskog puta zbog rizika za okoliš još 2019. godine. Ranije je francuska tvrtka za  kontejnerski prijevoz CMA CGM (treća po veličini te vrste u svijetu) pokrenula inicijativu za napuštanje uporabe NSR-a zbog okoliša.

MSC je izdao novo priopćenje usred ozbiljnog poremećaja u globalnoj logistici zbog blokade Sueskog kanala, koji je primorao globalne brodare na promjenu ruta plovidbe i redova vožnje, zbog čega su njihovi brodovi morali  ploviti zaobilazeći Rt dobre nade, na krajnjem jugu afričkog kontinenta.

Ovakva odluka švicarskog brodara i svih drugih koji se s njom budu slagali, teško da će zaustaviti atraktivnost Sjevernog morskog puta koji predstavlja najkraću moguću rutu za prijevoz roba s Dalekog istoka za Europu i istok Sjeverne Amerike. Pa čak i da svi drugi od njega odustanu, navodno iz ekoloških a vrlo vjerojatno i iz geopolitičkih razloga s obzirom da jedino od svih drugih ključnih pomorskih putova nad njim nadzor nemaju Sjedinjene Države, Kina i njene brodarske kompanije sigurno neće odustati. To će im, uostalom, skraćivati i vrijeme transporta i smanjivati troškove (a da o sigurnosti plovidbe i ne govorimo zbog nepostojanja američkih baza duž te rute, što je u današnjim složenim geopolitičkim odnosima na relaciji Istok-Zapad za Peking ne manje važno) pa će biti zanimljivo koliko će iznenada „ekološki osvješćena“ konkurencija izdržati u svojim „zelenim“ stavovima.





 

 

 





Komentari

komentar

You may also like