Svijet napeto prati kineski tanker s iranskom naftom u svjetlu sukoba SAD-a s Kinom i Iranom

Foto: preneseno s portala www.zs-soft.com.cn

Čitavi svijet napeto prati stanje vezano uz kineski brod s iranskom naftom, u svezi s rastućom američko-kineskom napetošću uz trgovinski rat, kao i američkim protuiranskim sankcijama. O sudbini kineskog broda ovisit će i cijena nafte na svjetskom tržištu.

Sve se više intenziviraju međusobne američko-kineske provokacije, oštra politička retorika, otovrene ili uvijene prijetnje ovim ili onim potezima ili protupotezima. Međutim, danas čitavi svijet s pozornošću prati nešto drugo i vrlo važno, jer u sebi nosi velike političke posljedice – pozorno se prati kuda se usmjerio kineski super-tanker Pacific Bravo: u Iran, što je malo vjerojatno, ili u Kinu, što će biti jasan dokaz kako Kina krši američke sankcije protiv iranskog energetskog sektora i onih koji s njime surađuju.

Naime, kineski je tanker uočen od strane tvrtki koje se bave praćenjem plovidbe tankera TankerTrackers.com i KPLR. Ukoliko se tanker uputi prema Kini bit će to prva isporuka iranske nafte nakon što je Trumpova administracija objavila kako se od 2. svibnja ukidaju posebne dozvole za šestomjesečni neometani uvoz iranske nafte za 8 svjetskih država, najvećih uvoznica iranskog „crnog zlata“, od kojih je Kina i najveća uvoznica.

Suradnik Again Capital-a John Kilduff smatra kako će se, u slučaju da tanker s naftom ode u Kinu, raditi o prvom otvorenom suprostavljanju američkim sankcijama i da će to za Iran biti vrlo važno jer će „njegov režim ostati na površini“.

Američki State Department nije želio komentirati ovaj slučaj, ali je ponovio kako će Ministarstvo financija SAD-a energično primjenjivati sankcije protiv brodova ili tvrtki koje ih ignoriraju.





Američki mediji navode kako su službenici američke vlade već ranije upozorili Kinu i prije svega Hongkong da ne krše protuiranske sankcije, a da se to upozorenje pojavilo nakon što je početkom svibnja primjećen kineski tanker koji isplovljava iz Irana.

Foto: preneseno s portala CNBC.com





Pacific Bravo od nedavno je u vlasništvu Bank of Kunlun, koja je holding struktura kineskog energetskog diva China National Petroleum Corporation. Ta je banka poznata po bliskoj suradnji između Kine i Irana.

Prema sadašnjim podacima spomenuti kineski tanker s iranskom naftom usmjeren je na Indoneziju kao krajnju točku, ali stručnjaci iz tvrtke KLPR navode kako brodovi često mijenjaju svoja krajnja odredišta. Indonezija može biti samo nadzorno-pretovarna točka i tanker će u stvarnosti iransku naftu dopremiti u Kinu. Naravno, to nitko za sada ne može potvrditi.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like