EKSKLUZIVNO: Sirijska regularna vojska u borbe nedavno uvela T-90 tenk otporan na protuoklopne sustave

Uspješnim vojnim operacijama koje regularna sirijska vojska sa svojim saveznicima provodi u sjevernoj provinciji Allepo i rezultirale su deblokadom četverogodišnje opsade šijitskih gradova Nubl i Al-Zahra u sjevernoj pokrajini Aleppo, svakako je pridonijela pojava ruskog tenka T-90. Ovaj suvremeni ruski tenk je na ovom području kod grada Khan Touma zamijećeni prvi puta u prosincu prošle godine u sastavu 4. Divizije Sirijske vojske kod grada Khan Touma.

Tenk T-90 i njegova sposobnost da uspješno uništi nadolazeće projektile kao što su TOW i M-79 OSA (nama dobro poznata) je izgleda idealan za ratno poprište kao što je sirijska pustinja.

Naime, velika prednost tenka T-90 MS je njegov reaktivni oklop Kontakt-5 i zaštitni sustav Arena-3 koji otkriva, presreće i onesposobljava dolazeći projektil na udaljenosti 2 – 3 metra.

Vojni stručnjaci smatraju da je u ovih nepunih pet godina rata u Siriju uvezeno više od 9000 BGM-71E3B TOW i M79 protuoklopnih sustava.

Zanimljivo je da su militanti Slobodne Sirijske Vojske (Free Syrian Amry – FSA) početkom ruske zračne kampanje od svojih saveznika preko Saudijske Arabije primili izdašnu vojnu pomoć u vidu protutenkovskih sustava TOW. Masovna uporaba ovoh projektila je usporila pa i skoro zaustavila tada pokrenutu ofenzivu Sirijske vojske nanoseći im velike gubitke u oklopnoj tehnici. Brojne snimke se tako pojavljuju na YouTubeu, a ovim je projektilom uništen i ruski spasilački helikopter Mil-8 neposredno nakon obaranja ruskog Su-24.

Sada su zahvaljujući prednostima tenka T-90 i ruske zračne potpore (više od 320 borbenih letova u samo tri dana od 1. do 3. veljače o.g) snage odane Basharu Al Assadu dovele u okruženje važne gradove Khan Touman i Al-Quarassi u blizini prometnice Aleppo-Damask te deblokirale gradove Nubl i Al-Zahra. Tenk je nast o usavršavanjem tenka T-72 i nalazi se u sastavi ruske, bjeloruske, azerbejdžanske, tadžikistanske, indijske, alžirske i ugandske vojske.





Za licenciranu proizvodnju navodno je trenutno zainteresiran Iran.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like