Svjetska banka: Cijepljenje će omogućiti rast globalne ekonomije za 4%

Foto: anadolu agency

Masovno cijepljenje pomoći će globalnom gospodarstvu da se izvuče iz najgore krize, a do kraja 2021. globalni BDP narast će za 4%, navode stručnjaci Svjetske banke (WB).

Očekuje se kako će se globalno gospodarstvo 2021. g. povećati za 4%, pod pretpostavkom da početno uvođenje cjepiva COVID-19 postane široko rasprostranjeno tijekom čitave godine. Oporavak će, međutim, vjerojatno biti spor, osim ako kreatori politike odlučno ne ukrote pandemiju i ne provedu reforme za povećanje investicija, navodi Svjetska banka u svojim globalnim ekonomskim prognozama u siječnju 2021. godine.

Iako globalna ekonomija ponovno raste nakon smanjenja od 4,3% u 2020. godini, pandemija je prouzročila velik broj smrtnih slučajeva i bolesti, bacila milijune u siromaštvo i mogla bi dugoročno smanjiti gospodarsku aktivnost i prihode. Glavni kratkoročni prioriteti politike su kontrola širenja COVID-19 i osiguravanje brzog i širokog uvođenja cjepiva. Kako bi podržale gospodarski oporavak, vlade također trebaju omogućiti ponovni investicijski ciklus usmjeren na održivi rast koji je manje ovisan o državnom zaduživanju.

„Iako se čini da je globalno gospodarstvo ušlo u blagi oporavak, kreatori politike suočavaju se sa strašnim izazovima – u javnom zdravstvu, upravljanju dugom, proračunskim politikama, državnom bankarstvu i strukturnim reformama – dok pokušavaju osigurati da ovaj, još uvijek krhki globalni oporavak stekne snagu i postavi temelj snažnog rasta”, izjavio je predsjednik World Bank Group David Malpass . “Da bi se prevladali učinci pandemije i suprotstavilo se oluji, potreban je veliki poticaj za poboljšanje poslovnog okružja, povećanje fleksibilnosti tržišta rada i proizvoda i jačanje transparentnosti i upravljanja.”

Analitičari također primjećuju kako pad u 2020. godini nije bio toliko značajan kao što se očekivalo. To je uglavnom bilo zbog ne tako jake krize u razvijenim zemljama, kao i zbog aktivnog oporavka u Kini. Ali istovremeno, pandemija je vrlo snažno pogodila zemlje u razvoju.





“Mnoge od ovih zemalja također će trebati poduzeti mjere za rješavanje financijske ranjivosti jer šokantan pad gospodarskog rasta utječe na proračune ranjivih kućanstava i tvrtki”, izjavila je Carmen Reinhart, potpredsjednica i glavna ekonomistica World Bank Group.

Najvjerojatniji je rast od 4%. Međutim, prema pesimističnom scenariju, BDP će se povećati za samo 1,6%, dok optimistični scenarij pretpostavlja rast od gotovo 5%.

 





 

Komentari

komentar

You may also like