Svjetska banka najavljuje pad azijskog gospodarstva

Poremećaji u opskrbi robom, financijske tegobe i više cijene proizvoda, neke su od posljedica rata u Ukrajini koji će usporiti gospodarstva u Aziji u narednim mjesecima, navodi Svjetska banka u izvješću objavljenom u utorak. Izvješće predviđa sporiji rast i rastuće siromaštvo u azijsko-pacifičkoj regiji ove godine jer “višestruki šokovi” predstavljaju probleme za ljude i tvrtke, prenosi AP.

Rast za regiju procjenjuje se na 5%, što je manje u odnosu na izvornu prognozu od 5,4%. Lošiji scenarij predviđa pad rasta na 4%, navodi se. Regija je doživjela oporavak od 7,2%  u 2021. godini nakon što su mnoga gospodarstva doživjela pad početkom pandemije.

Svjetska banka predviđa da će se Kina, najveće gospodarstvo u regiji, širiti 5% godišnje, što je mnogo sporije od rasta od 8,1% 2021. godine.

Ruska invazija na Ukrajinu uzrokovala je rast cijena nafte, plina i drugih roba. Posljedica toga je pad kupovne moći kućanstava i opterećenje za poduzeća i vlade koje se već bore s neuobičajeno visokim razinama duga zbog pandemije, navodi se u izvješću.

Institucija za kreditiranje razvoja pozvala je vlade da ukinu ograničenja u trgovini i uslugama kako bi iskoristile više prilika za trgovinu i ukinule subvencije za fosilna goriva kako bi potaknule usvajanje više zelenih energetskih tehnologija, piše AP.

“Slijed negativnih ekonomskih faktora znači da će se ljudi morati suočiti sa sve manjim financijskim kapacitetom svojih vlada”, rekao je glavni ekonomist Svjetske banke za istočnu Aziju i Pacifik Aaditya Mattoo. “Kombinacija fiskalnih, financijskih i trgovinskih reformi mogla bi ublažiti rizike, oživjeti rast i smanjiti siromaštvo.”
Izvješće ukazuje na tri glavna potencijalna izazova za regiju: rat, promjenu monetarne politike u SAD-u i nekim drugim zemljama i usporen ekonomski rast Kine.

Iako rastuće kamatne stope imaju smisla za hlađenje američkog gospodarstva i obuzdavanje inflacije, velik dio Azije zaostaje u oporavku od pandemije. Zemlje poput Malezije mogle bi pretrpjeti odljev valute i druge financijske posljedice zbog tih promjenjivih politika, navodi se.

U međuvremenu, kinesko gospodarstvo koje već usporava moglo bi posustati jer mjestimično izbijanje COVID-a izaziva blokade poput one kojoj trenutno svjedočimo ​​u Šangaju, najvećem megagradu zemlje. To će vjerojatno utjecati na mnoge azijske zemlje čija se trgovina oslanja na potražnju iz Kine.

“Ovi će ‘šokovi’ vjerojatno povećati postojeće poteškoće nakon COVID-a”, navodi se u izvješću. Osam milijuna kućanstava čiji su članovi ponovno zapali u siromaštvo tijekom pandemije, “vidjet će da se stvarni prihodi još više smanjuju kako cijene rastu”, prenosi AP.

Komentari

komentar
You may also like