SVJETSKA TRŽIŠTA: Pad na Wall Streetu i na europskim i azijskim burzama zbog problema u SAD-u

Jučerašnja vijest o ponovnom nepostizanju dogovora između Bidenove administracije i republikanske većine u Kongresu o povećanju državnog zaduživanja negativno je utjecala na burze u SAD-u.

Tako su dionice na najvažnijoj burzi – onoj na njujorškom Wall Streetu pale već drugi dan za redom.

Dow Jones je oslabio 0,77 posto, na 32.799 bodova, dok je S&P 500 pao 0,73 posto, na 4.115 bodova, a Nasdaq indeks 0,61 posto, na 12.484 boda.

Podsjećamo da Bidenova administracija traži povećanje gornje granice državnog zaduživanja koje sada iznosi nestvarnih 31, 4 milijardu dolara. Republikanci se na početku nisu protivili povećanju ali su ga uvjetovali rezovima u državnoj potrošnji, na što Biden nije želio pristati.

Vremena za dogovor sve je manje – do 1. lipnja. Ako se ne postigne SAD-u slijedi tehnički bankrot tj. doći će do poremećaja u financiranju rada saveznih institucija.

„Još početkom tjedna ulagači su bili vrlo optimistični i očekivali dogovor o zaduživanju. No, kako se bližimo krajnjem roku od 1. lipnja, sve su oprezniji”, objašnjava Angelo Kourkafas, strate u tvrtki Edward Jones – prenosi u četvrtak Glas Istre (GI).





Čak i ako se dogovor postigne, pitanje je, kaže, što će on uključivati. Ustupci u proračunskoj potrošnji mogli bi utjecati na rast gospodarstva.

Ulagači su suzdržani i zbog neizvjesnosti oko kamatnih stopa američke središnje banke – Feda, čiji službenici upozoravaju da inflacija još nije dovoljno oslabila i da bi možda trebalo dodatno povećati kamatne stope – što je pak suprotno očekivanjima većine analitičara. Oni, naime, procjenjuju da Fed u lipnju neće dodatno povećati kamate jer inflacijski pritisci popuštaju, a regionalne banke imaju problema zbog zaoštravanja uvjeta kreditiranja.

Neizvjesnost se očito širi i na europske i azijske burze. Na onim europskim cijene dionica jučer su pale, pa je tako londonski FTSE indeks oslabio 1,75 posto, na 7.627 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 1,92 posto, na 15.842 boda, a pariški CAC 1,70 posto, na 7.253 boda.





Na azijskim burzama u četvrtak su također pale cijene dionica, na najniže razine u dva mjeseca, jer se ulagači povlače iz rizičnijih investicija zbog nepostizanja dogovora u SAD-u o povećanju praga državnog zaduživanja. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 7:00 sati u minusu 0.6 posto i pao na najnižu razinu u dva mjeseca.

Japanski Nikkei indeks ojačao je 0.5 posto, a cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji, Šangaju i Hong Kongu pale su između 0.5 i 2.1 posto.

 

Komentari

komentar

You may also like