SVJETSKA TRŽIŠTA: suzdržanost ulagača zbog neizvjesnosti pregovora o američkom zaduživanju i idućih poteza Feda

Na američkim tržištima sve je u znaku iščekivanja rezultata u ponedjeljak  započetih pregovora između Bidenove administracije i republikanske većine u Zastupničkom domu Kongresa o povećanju gornje granice državnog zaduživanja. Značajnijih pomaka u stavovima za sada nema.

To se u ponedjeljak odrazilo i na trgovanje na Wall Streetu koje je bilo oprezno jer ulagači u vrijeme iščekivanja nisu skloni rizičnijim investicijama

Dow Jones oslabio je 0,42 posto, na 33.286 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,02 posto, na 4.192 boda, a Nasdaq indeks 0,50 posto, na 12.720 bodova.

Ulagači se nadaju da će se dogovor postići na vrijeme kako bi Kongres mogao podržati predloženo povećanje financiranja do krajnjeg roka – 1. Lipnja, piše u utorak, 23. svibnja, Glas Istre (GI).

„Ulagači procjenjuju kako postoji 60 naprema 40 posto izgleda da će se dogovor postići na vrijeme. A dogovor može jednostavno biti i odgoda rješavanja problema do rujna, kada će se raspravljati o proračunu”, objašnjava Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA Research.

Ulagači su suzdržani i zbog neizvjesnosti u svezi kamatnih stopa američke središnje banke.





Većina analitičara procjenjuje da Fed u lipnju neće dodatno povećati kamate jer inflacijski pritisci popuštaju, a regionalne banke imaju problema zbog zaoštravanja uvjeta kreditiranja.

No, dužnosnici Feda poručuju da inflacija nije još dovoljno oslabila i da bi možda trebalo dodatno povećati kamatne stope – piše GI.

Jučer je James Bullard, predsjednik ogranka Feda u St. Louisu, kazao da će središnja banka možda trebati do kraja godine povećati kamate za još 0,50 postotnih bodova.





I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,18 posto, na 7.770 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,32 posto, na 16.223 boda, a pariški CAC 0,18 posto, na 7.478 bodova.

Biden i McCarthy: Moguć dogovor o dizanju granice duga

 

Komentari

komentar

You may also like