Svjetske cijene nafte i dalje padaju: investitori se boje 4. vala Covida-19

Cijena nafte i dalje pada, investitori su zabrinuti zbog početka četvrtog vala koronavirusa u svijetu, što bi moglo značajno smanjiti potražnju za „crnim zlatom“, o čemu svjedoče podaci o neočekivanom porastu zaliha nafte i benzina u Sjedinjenim Državama.

Svjetske cijene nafte padaju. Rujanski terminski ugovori za sjevernomorsku sortu Brent pali su za 0,44 dolara (-0,63%) na londonskom ICE Futuresu i iznose 68,91 dolara za barel.

Rujanske cijene za američku naftu WTI pojeftinili su na New York Mercantile Exchange (NYMEX) za 0,44 dolara (-0,65%) i iznose 66,76 dolara po barelu. Dan ranije prodavala se za 67,2 dolara po barelu.

Prema Američkom naftnom institutu (API), američke su rezerve nafte prošlog tjedna porasle za 806 000 barela. Analitičari predviđaju smanjenje rezervi za 4,167 milijuna barela.

Američko Ministarstvo energetike (IEA) objavit će u srijedu izvješće o zalihama ugljikovodika u zemlji. Zalihe benzina u Sjedinjenim Državama prošlog su tjedna pale za 1,1 milijun barela, destilata – za 600 tisuća barela, navode analitičari.

Uz to, investitori su zabrinuti zbog početka četvrtog vala koronavirusa u svijetu, koji bi mogao značajno smanjiti potražnju , što dokazuje i neočekivani pad uvoza nafte iz Japana, četvrtog najvećeg svjetskog kupca tog energenta.

Japan je u lipnju smanjio kupnju nafte za 1,2% na godišnjoj razini.

 

Komentari

komentar

You may also like