Svjetski mediji o jučerašnjem rusko-turskom sporazumu o Siriji

Foto: preuzeto s thepeninsulaqatar.com

Jučerašnji rusko-turski pregovori u Sočiju o stanju u Siriji u kontekstu turske vojne operacije „Izvor mira“ i sporazum koji su Moskva i Ankara tom prigodom postigle (vidi link ispod teksta) izazvao je veliko zanimanje i reakciju svjetskih medija. Iako su naslovi njihovih izvještaja različiti, većina se slaže u jednom – Trump je u svemu tome ostao izvan igre! I dok jedni mediji naglasak stavljaju na sam uspijeh pregovora, drugi su zabrinuti i potenciraju strah od širenja ruskih interesa na Bliskom istoku.

Ali pođimo najprije od reakcije američkog predsjednika Donalda Trumpa. On je još tijekom trajanja pregovora u Sočiju na svom tvitu napisao slijedeće: „Dobre vijesti, čini se, događaju se u odnosima Turske, Sirije i Bliskog istoka. Daljnja izviješća stižu kasnije.“

Vijesti iz Sočija su uistnu dobre, barem tako misli većina arapskih medija. Kako navodi Al Jazeera, Rusija i Turska dogovorile su se o izvlačenju kurdskih snaga YPG iz sirijske pogranične zone. „Turskoj je bio nužan rezultat koji bi zadovoljio pitanje njezine nacionalne sigurnosti. Pa iako „sigurnosna zona“ i nije tako velika kako bi Turska željela, nadzor sirijskih i ruskih snaga tih teritorija koji su ranije bili pod kurdskim postrojbama, upotpunosti odgovara turskim zahtjevima“, navodi taj medij.

Turski medij Daily Sabah sporazum naziva izvrsnim, ne samo po sjever Sirije koji će biti oslobođen od terorista, već i za rusko-turske odnose. Fahrettin Altun, šef za odnose s javnošću ureda turskog predsjednika, na svom tvitu navodi slijedeće: „Današnji sporazum između Turske i Rusije označava početak nove ere naših bilateralnih odnosa. To je veliki dan za civilizirane narode, koji se zalažu za borbu protiv terorističkih organizacija. Teritorijalna cjelovitost Sirije i njezino političko jedinstvo – ključ su za stabilnost i budućnost regije.“

Pozitivno reagiraju i britanski mediji. Tako The Independent otvoreno ne hvali jučerašnji rusko-turski dijalog ali navodi kako potpisani memorandum dviju strana znači i završetak vojne intervencije Ankare na sjeveru Sirije, što znači kako neće biti i novih žrtava.





Bloomberg, međutim, smatra, kako se bez sudjelovanja SAD-a  po ovom pitanju ne bi moglo. Tako podsjeća kako su jučerašnji pregovori u Sočiju održani nakon američko-tuskog sporazuma o prekidu vatre.

Ulogu SAD-a u jučerašnjem sporazumu na svoj način interpretira i CNN, također navodeći kako bez Trumpa ne bi bilo sporazuma. Ali on to tumači na način, da je Trump jednostavno predao sirijski teritorij Rusima. Preciznije kazano, CNN navodi slijedeće: „Ruski predsjednik Vladimir Putin imat će puno veći utjecaj u Siriji zahvaljujući odluci predsjednika Trumpa o povlačenju američke vojske iz regije.“ I to CNN „začinjuje“ puštanjem video snimke (koju smo i mi prekjučer objavili na portalu Geopolitika News) kurdskih medija na kojoj se vidi kako ljutiti kurdski civili kamenjem i povrćem gađaju vojna vozila s kojima se sa sjevera Sirije povlače američki vojnici, uz CNN-ov komentar: „Dok američke vojnike ,koji napuštaju Siriju zasipaju gnjilim povrćem i kamenjem, ruski vojnici već zauzimaju njihova mjesta. Ruske vojne snage će umjesto vojnih snaga SAD-a kontrolirati granicu zajedno s Turcima.“ Iz ovih CNN-ovih navoda jasno se zrcali kritičan stav prema Trumpovim potezima u svezi Sirije.

S istim kritikama na račun američkog predsjednika izlazi i američka televizija ABC News, naglašavajući kako su ovaj put pregovori prošli bez sudjelovanja Sjedinjenih Država. Pod naslovom „Turska je sklopila novi ugovor s Rusijom“, taj medij navodi kako „Trumpovu administraciju kritiziraju jer je predala sjever Sirije Turskoj, Rusiji i sirijskom predsjedniku – Basharu Assadu, koji je vodio okrutni rat protiv vlastitog naroda.“





U idućim vijestima izvijestit ćemo više o stavovima američke državne politike o rusko-turskom sporazumu.

TOP VIJEST: Putin: Rusija i Turska postigle sporazum „od sudbonosne važnosti za Siriju“!

 

Komentari

komentar

You may also like