SWIFT isključio iranske banke iz svog sustava

Jučer je globalni međubankovni platni sustav SWIFT objavio informaciju o isključenju pojedinih iranskih banaka iz svojih platežnih kanala. Pri tom nije naveoo o koliko i o kojim je bankama riječ, a zanimljivo je, kako, usprkos tome što svi jako dobro znaju o čemu je riječ, SWIFT niti jednom rječju nije spomenuo američke protuiranske sankcije, već je samo priopćio kako to čini zbog „nužnosti stabilnosti i očuvanja cjelovitosti međunarodnog financijskog sustava“.

Pojedini analitičari smatraju kako je ovom odlukom SWIFT-a iransko gospodarstvo upalo u potpunu financijsku izolaciju. Međutim, sigurno je ipak jedno: ova odluka SWIFT-a za Teheran nije nikakvo iznenađenje. Štoviše! On ju je i očekivao i za nju se pripremao, imajući u vidu da je SWIFT već jednom učinio identičan potez prema iranskim bankama, i to 2012.g. u okviru međunarodnih sankcija protiv Irana zbog razvoja njegovog nuklearnog programa, a odluku je povukao 2015.g. nakon potpisivanja međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu. Sada, kada su se Sjedinjene Države iz njega jednostrano povukle (u svibnju ove godine), Teheran je imao dovoljno vremena za pronalazak alternativnih kanala financijskog poslovanja te je u tu svrhu osnovao vlastiti unutarnji međubankarski platni sustav, a tvrdi kako ima i isto takve kanale za transakcije sa svojim inozemnim partnerima, s kojima još uvijek vodi aktivne pregovore.

Podsjećamo: SWIFT je međunarodni bankovni sustav predaje informacija i osiguranja sigurnosti financijskih transakcija, koji minimizira rizike gubitka novca, osnovan 1973. godine, kroz koji djeluje gotovo 11 tisuća organizacija iz gotovo 200 država svijeta.

Bez obzira na u ponedjeljak uvedene američke sankcije na iranski energetski sektor (koji je i najvažniji cilj udara američke administracije s obzirom da izvoz nafte najvećim dijelom i puni iranski državni proračun), nije došlo do značajnijeg kolebanja u cijenma „crnog zlata“ na svjetskim tržištima. Razlog tome je činjenica kako su te sankcije već odavno najavljivane i ne predstavljaju nikakvo iznenađenje, ali, isto tako, i odluka američke administracije od ponedjeljka da popusti pred zahtjevima ključnih država uvoznica iranske nafte, zbog čega je sastavila spisak od 8 zemalja na koje se neće primjenjivati američke kaznene mjere ukoliko one nastave uvoziti iransku naftu (Kina, Indija, Japan, Južna Koreja, Tajvan, Turska, Grčka i Italija). Te su zemlje već ranije značajno smanjile uvoz nafte iz Irana, a odluka američke administracije da im dozvoli i daljni uvoz sprječila je paniku zbog nedostatka ponude nafte  na tržištu koja bi uslijedila potpunim blokiranjem iranskog izvoza, budući da Saudijska Arabija nije uspjela nadomjestiti ni približno sve količine nafte koje Iran plasira na tržište, usprkos maksimalnog povećanja svoje proizvodnje. Japansko Ministarstvo vanjskih poslova već je izjavilo kako je nužno čim prije iznaći nove načine za financijske transakcije s Iranom. Osim spomenutih 8 država, američke sankcije uspjele su izbjeći i iranska nuklearka Busher i dva druga takva objekta, čija su imena najavili objaviti kasnije.

Mike Pompeo imenovao 8 država koje mogu uvoziti iransku naftu bez sankcijaKomentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like