Tadžikistan i Kirgistan dogovorili prekid vatre

Dušanbe i Biškek dogovorili su prekid vatre na međusobnoj granici, objavilo je sinoć Ministarstvo vanjskih poslova Kirgistana. Naime, jučerašnjeg je dana došlo do kulminacije oružanog sukoba u kojemu je bilo i mrtvih i ranjenih osoba (vidi poveznicu ispod teksta).

„U svezi graničnog incidenta na kirgiško-tadžikistanskom dijelu državne granice Republike Kirgistan 28.-29. travnja 2021., ministar vanjskih poslova Republike Kirgistan Ruslan Kazakbajev razgovarao je s ministrom vanjskih poslova Republike Tadžikistan Sirojiddinom Mukhriddinom i drugim predstavnicima, tijekom kojih su daljnje zajedničke akcije strana usmjerene na rješavanje situacije u pograničnom području dviju zemalja”, navodi se u službenoj izjavi.

Ministri su naglasili hitnu potrebu za rješavanjem sporne situacije koja je dovela do žrtava i ozljeda s obje strane, isključivo na miran način.

Jučer od 20.00 sati po lokalnom vremenu, obje strane prestaju s vatrom i povlače vojne snage na mjesta svog prethodnog baziranja.

Istodobno, kontroverzna pitanja na pograničnim teritorijima nisu nestala, ali neće ih rješavati vojska, već političari.

Podsjećamo: 28. travnja počeo je oružani sukob na granici Tadžikistana i Kirgistana, koji je 29. travnja prerastao u gotovo pravi rat, s korištenjem teških strojnica i minobacača. Prema tadžikistanskim podacima, na njegovoj su strani ubijene tri osobe, a 31 je ranjena. Kirgistan je izgubio jednu osobu, 26 ih je ranjeno.





U jednom danu izbio sukob na granici Kirgistana i Tadžikistana: od kamenja do granata

 





 

 

Komentari

komentar

You may also like