Tajland započinje izgradnju “zrakoplovnog grada” vrijednog 9 milijardi dolara

Tajland će započeti izgradnju 290 milijardi bahta (oko 9 milijardi dolara) vrijednog zrakoplovnog grada U-Tapao početkom ove godine, najavio je danas vladin glasnogovornik, prenosi Asia One.

Projekt će stvoriti 15 600 dodatnih radnih mjesta u prvih pet godina i potaknuti rast tajlandske zrakoplovne industrije, rekao je Tipanan Sirichana u izjavi. Investicijski plan trebao bi pretvoriti zračnu luku U-Tapao iz doba Vijetnamskog rata u novu međunarodnu zračnu luku povezanu s terminalom, zračnom lukom Don Muang i glavnom zračnom lukom Suvarnabhumi u zemlji.

Javno-privatni projekt koji se nalazi na industrijskom istoku Tajlanda pokrivat će površinu od čak 1040 hektara. Projekt nazvan “Eastern Aviation City” također će uključivati ​​zonu slobodne trgovine za teret, centar za zrakoplovnu obuku i objekte za održavanje, popravak i remont zrakoplova, piše na internetskoj stranici vlade.

Potreba za ovakvom investicijom proizlazi iz sve jačeg turističkog sektora. Naime, prihodi od turizma čine oko 15% državnog BDP-a. Tajland je naglorastuća ekonomija i drugo gospodarstvo po veličini u jugoistočnoj Aziji, nakon Indonezije. Tajland je doživio najveću stopu gospodarskog rasta u svijetu od 1985. do 1996. – u prosjeku čak 12.4% godišnje. U ranim 2000-tim rast se usporio, ali zadnjih godina opet raste i iznosi oko 7% godišnje.

Komentari

komentar





You may also like