Tajni „bankarski“ odjel britanskog MO za borbu protiv Rusije i Kine

Tajni “bankarski” odjel britanskog Ministarstva obrane usmjerio je svoje napore za borbu protiv Rusije i Kine, izvješćuje medij The Financial Times

Kako se navodi, ova je jedinica stvorena prije šest godina za borbu protiv tržišnih aktivnosti IS-a (terorističke organizacije „Islamska država“) u Siriji i Iraku. U njoj su radili bivši bankari i financijeri. Stručnjaci se uglavnom fokusiraju na tržište roba i međunarodna kretanja kapitala.

“Potražnja za stručnjacima odjela raste jer protivnici poput Rusije i Kine iskorištavaju sivu zonu između mira i rata, koriste cyber oružje protiv nacionalne infrastrukture i tržišno ulažu u osjetljiva područja u inozemstvu”, navodi FT.

Zrakoplovni maršal Edward Stringer, koji je nadzirao ovaj operativni rad do umirovljenja ove godine, izjavio je kako je potrebno pronaći kritične elemente poslovnog modela protivnika, eliminirati ih i otežati njihovu zamjenu.

“Bilo da se radi o libanonskom Hezbollahu, ljudima povezanim s Putinom, Islamskoj revolucionarnoj gardi (Irana) ili čak Narodnooslobodilačkoj vojsci Kine, sve su ove organizacije mini-politički subjekti unutar njihove ekonomije… Zašto ih pustiti da dođu na bojište kada im možete otimati resurse prije nego što stignu?” – rekao je Stringer.

Djelatnici operativne skupine surađivali su sa specijalcima, specijalnim službama, kao i sa 77. brigadom odjela za suzbijanje informacijskog ratovanja. Njihov je zadatak bio oslabiti neprijatelja ograničavanjem pristupa financijama.
FT piše kako se od završetka operacije borbe protiv IS odjel koristi za posebne zadatke i nije stalna jedinica u sastavu Ministarstva obrane Velike Britanije.

 

Komentari

komentar

You may also like