Tajni pregovori: Izrael i Saudijska Arabija grade savez nepomirljivih neprijatelja Irana

Britanski The Times objavio je, pozivajući se na izvore iz SAD-a i arapskih zemalja, kako Izrael i Saudijska Arabija vode tajne pregovore o uspostavi gospodarskih odnosa. O tome piše i izraelski portal 9tv.co.il.

Podsjećamo, dvije države još nemaju uspostavljene diplomatske odnose zbog neriješenog palestinskog pitanja.

Izvori spomenutog britanskog medija priopćili su kako Izrael i Saudijska Arabija najprije žele uspostaviti lokalnu suradnju na razini tvrtki ili institucija. Kao primjer se navodi sporazum o uzajamnom korištenju zračnog prostora za civilne zrakoplove dviju država.

The Times primjećuje kako će uspostava partnerskih odnosa između Tel Aviva i Rijada biti početak osnivanja saveza nepomirljivih neprijatelja Irana, a što će osjetno izmijeniti dinamiku mnogih sukoba koji destabiliziraju Bliski istok.

Iako, kako smo spomenuli, dvije zemlje formalno nemaju uspostavljene diplomatske odnose, mediji često izvješćuju o zakulisnim kontaktima između njihovih vlada. Primjerice, 2016. godine Izrael je posjetila saudijska delegacija na čelu s umirovljenim generalom Anwarom Eshkiem, u čijem su sastavu bili i predstavnici biznisa i akademskih krugova. Oni su tada posjetili Jeruzalem, gdje ih je primio glavni direktor izraelskog MVP-a Dore Gold, kao i koordinator za poslove vlade na terotoriju Zapadne obale (rijeke Jordana) pod palestinskom samoupravom general-bojnik Yoac Mordechai.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like