Tajni sporazum Putina i Erdogana o proizvodnji ruskog cjepiva u Turskoj

Još jedan Erdoganov „nestašluk“! Nekako u tom kontekstu možemo okarakterizirati ton vijesti američkog medija Bloomberg, koji je objavio kako se bliski suradnik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana priprema za proizvodnju ruskog cjepiva protiv koronavirusa Sputnik V. O tome je prije nekoliko mjeseci potpisan sporazum uz „blagoslov“ Putina i Erdogana, a njegovi su uvjeti obavijeni velom tajne.

Ozturk Oran, predsjednik uprave islamske banke Vakif Katilim i vlasnik farmaceutske kompanije VisCoran Ilac Sanayii, potpisao je ugovor s Ruskim fondom za izravna ulaganja (proizvđač cjepiva Sputnik V)) o proizvodnji ruskog cjepiva u Turskoj. Predsjednik tog fonda Kirill Dmitriev već je ranije potvrdio čin samog potpisivanja sporazuma s turskom tvrtkom, ali je odbio reći njezin naziv.

Kako navodi Bloomberg Oran je Erdoganov suradnik od prvih dana njegova predsjedanja, a za navedeni je medij izjavio da su VisCoran i ruski fond sporazum potpisali 16. kolovoza 2020., puno prije nego što su rezultati kliničkih ispitivanja potvrdili da je učinkovitost cjepiva Sputnik V veća od 90 posto. Oran je rekao da privatna tvrtka VisCoran nema kapacitet za masovnu proizvodnju Sputnika V, tako da će glavnina posla vjerojatno biti prepuštena jednoj od rijetkih turskih tvrtki koje za to  imaju tehničke mogućnosti. Oran i Dmitrijev odbili su objaviti datum početka proizvodnje.

Pregovori o zajedničkoj proizvodnji cjepiva započeli su nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo to pitanje u razgovoru s Erdoganom, o čemu je u prosincu prošle godine izvijestio  turski šef diplomacije Mevlut Cavusoglu.

Zanimljivo je da Bloomberg u ovom kontekstu odmah podsjeća na blisku suradnju dvojice predsjednika koja je izazvala zabrinutost na Zapadu, i navodi kako je Turska kupila ruske sustave PZO S-400 Triumf, zbog čega su joj SAD uvele sankcije i isključile iz zajedničke proizvodnje zrakoplova 5. generacije F-35.

Dmitrijev je, navodi dalje Bloomberg, porekao bilo kakvu vezu između sporazuma o Sputniku V i politike. Prema njegovim riječima, prirodno je da su turske tvrtke zainteresirane za dobivanje licence za “najbolje cjepivo na svijetu”. Oran je rekao da je Turska sposobna proizvesti više doza cjepiva nego što je potrebno za cijepljenje svojih 83 milijuna stanovnika i još 5 milijuna izbjeglica koje se sada nalaze na njezinom teritoriju, što će joj omogućiti izvoz viška u inozemstvo.





Podsjećamo: Turska je sklopila sporazume i o nabavi kineskog i Pfizerovog cjepiva, ali jedino je s Rusima sklopila sporazum o njegovoj proizvodnji što je za nju veliki iskorak.

Komentari

komentar





You may also like