Tajni vojni dokument UK pronađen na bus stajalištu: morski incident s Rusijom je planiran

Zaplet priče o pomorskom incidentu između UK i Rusije u Crnom moru postaje sve luđi. Dogodilo se nešto što je teško zamisliti i u lošim špijunskim filmovima.

Građanin je šetao prema autobusu u gradu Kentu kada je ugledao na stajalištu mokri dokument od 50 stranica. No, nije bio riječ o bilo kakvom dokumentu, već o povjerljivom dokumentu UK ministarstva obrane. Ne samo to, već se u dokumentu planira, raspravlja i analizira potencijalni kontakt s Rusima u Crnom moru u vremenu prije nego se incident dogodio.

Građanin je uručio dokument BBC-ju. Iz engleskog ministarstva su komentirali kako je njihov zaposlenik izgubio povjerljive vojne papire i kako je “neprikladno daljnje komentiranje”.

U dokumentu se raspravlja koja od dva puta između Odesse i Batumija treba odabrati HMS Defender. Za jedan tvrde da je daleko od bilo kakvog spornog područja, a drugi, kojeg su naposljetku odabrali, bi mogao izazvati konfrontaciju s ruskom mornaricom i zrakoplovstvom. Ipak, odabir manje sporne rute mogao bi se od strane Rusije protumačiti kao da se “UK boji i bježi”, piše u tajnom dokumentu.

Osim toga, odabir rizične rute bi trebao približiti Ukrajinu i UK i dati Ukrajini do znanja da UK “prepoznaje njene teritorijalne vode”.

Da je incident donekle planiran dokazuje činjenica da su baš na HMS Defenderu bili novinari BBC-ja i Daily Maila. Ime ove misije Ujedinjenog Kraljevstva je “Op Ditroite”, otkriva dokument

Osim toga, englesko ministarstvo otkriva da su susreti ruske vojske i britanskog nosača HMS Queen Elisabeth u istočnom Mediteranu bili u “skladu s očekivanjima”. Ipak, naslućuju da će susret u Crnom moru pokazati da će Rusija biti “sve asertivnija” u budućnosti.

Najpovjerljiviji dio dokumenta je o ulozi UK vojske u Afganistanu i što raditi nakon povlačenja SAD-a. BBC je zbog zaštite sigurnosti države i vojnika odlučio ne objaviti većinu ovog dijela dokumenta. Ipak pišu da UK razmatra opciju ostajanja u Afganistanu i nakon što SAD napuste područje. Ipak, ukoliko trupe Ujedinjenog Kraljevstva ostanu u Afganistanu postat će “ranjive” od strane “mreže raznih aktera”.

Komentari

komentar

You may also like