Tajvan podiže vojni proračun za čak 15%

Tajvan je danas predložio proračun od 17.3 milijarde dolara za obranu za 2023., što je povećanje od 14.9 % u odnosu na ovogodišnja ukupna izdvajanja za taj sektor. Najava povećanja se događa nekoliko tjedana nakon što je Kina započela svoje opsežne vojne vježbe oko te samoupravne otočne zemlje nakon posjeta predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi, prenosi ANI.

Proračun će ići na odobrenje zakonodavnom parlamentu, koji počinje novu sjednicu sljedećeg mjeseca. Tajvan se trenutno susreće sa sve većom kineskom asertivnošću. Kineska Narodno oslobodilačka vojska šalje zrakoplove, bespilotne letjelice, projektile i ratne brodove oko Tajvana već godinama, a to se intenziviralo nakon posjeta predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi. U siječnju su tajvanski zastupnici donijeli zakon o dodatnoj potrošnji od oko 8.6 milijardi dolara za idućih pet godina povrh standardnog godišnjeg proračuna za obranu, izvijestio je Nikkei Asia. No, ove je godine i kineska potrošnja za obranu porasla za 7.1%, što je dodatno povećanje u odnosu na 6.8% povećanja vojnog proračuna u 2021. godini.

Kad je riječ o vrsti oružja, Lee Hsi-min, bivši načelnik Glavnog stožera tajvanskih oružanih snaga rekao je da bi Taipei trebao dati prednost oružju koje je isplativo i koje im je zbilja potrebno. “Konvencionalno oružje kao što su tenkovi, podmornice i zrakoplovi imaju visoke oportunitetne troškove. Ako trošite novac na ova skupa i velika oružja, nemate resursa za manja. Tajvan bi trebao nabaviti mnogo malog, mobilnog i jeftinog oružja, koje bi moglo nadživjeti početne napade Pekinga, posebno kineskih raketa dugog dometa ili borbenih zrakoplova. Dakle, kineske snage moraju se pokušati približiti Tajvanu, što ih čini ranjivijima”, dodao je Lee.

Razne prepreke stoje na putu reformama, a vojno osoblje dominira Ministarstvom obrane Tajvana, navodi Nikkei Asia. Navodeći kao primjer uspjeh Ukrajine u obrani od ruske vojske, Lee je rekao da bi uspostava stalnih tajvanskih obrambenih snaga sastavljenih od dobrovoljaca povećalo šansu za veću štetu kineskoj vojsci u slučaju napada te da bi se takvom odlukom demonstrirala nacionalnu odlučnosti. No, ne slažu se svi s tom idejom. Analitičar Wong Ming-Shien s Graduate Institute of International Affairs and Strategic Studies naveo je kao problem obuke civila nedovoljno financiranje, nedostatak terena za obuku, nedostatak naoružanja te zamarajuć utjecaj na profesionalne oružane snage ako im je zadatak obučavati civile.

Komentari

komentar





You may also like