Tajvan nabavlja oružje od SAD u vrijednosti od 1.75 milijardi $

Tajvansko ministarstvo obrane jučer je objavilo da su potpisali dva ugovora sa SAD-om za nabavku oružja u vrijednosti od 1.75 milijardi dolara, izvještava Janes.

Tajvansko ministarstvo nije učinilo ugovore javno dostupnima, ali su rekli da se radi o “preciznom napadačkom sustavu dalekog dometa” koji će do 2027. biti gotov i smještan u Taoyuanu, a košta 346 milijuna dolara. Naveli su da ću drugim ugovorom kupiti “set projektila” za mornaricu u Kaohsiungu do 2028., a ugovor vrijedi 1.4 milijarde $.

Vojni izvori su za Janes naveli da se radi o sustavima “Lockheed Martin M142 High Mobility Artillery Rocket System” (HIMARS) te “Boeing Harpoon Coastal Defense Systems” (HCDS).

HIMARS je sustav navođenih projektila montiran na vozila. Lagan je sustav koji ispaljuje brzo, a domet projektila je 480km.

HCDS se montira na brodove, podmornice, obalu ili, nešto rjeđe, na zrakoplove. Projektil leti tik iznad morske površine kako bi izbjegao obranu i služi kao sustav protiv drugih brodova. Domet je 280km, a bojeva glava nosi 220kg.

Jasno je da je primarni fokus tajvanske obrane sve agresivnija retorika Kine, ali i sve češći upadi u zračni i morski prostor Tajvana. Nedavno je Kina zatražila od SAD-a da prekine diplomatsku komunikaciju s Tajvanom sugerirajući da Tajvan nije odvojena država.





 

Komentari

komentar





You may also like