Tajvan naglo gradi korvete koje zovu “uništavači kineskih nosača zrakoplova”

Dok Tajvanski tjesnac postaje sve napetije geostrateško područje, vodstvo Tajvana sprema se poduzeti hitne mjere za jačanje svojih pomorskih snaga, piše portal Taiwan News. Otočka republika sada ima tri broda za koje vjeruju da mogu kontrirati kineskim nosačima zrakoplova, a planiraju hitno napraviti još tri raketne korvete.

Konkretno, Tajvan planira izgraditi dodatne raketne korvete “Tuo Chiang” kojim tepaju “ubojice nosača zrakoplova”. Napominje se da tajvanska flota već ima tri broda katamarana iz projekta Tuo Chiang, a treći je porinut prošlog tjedna. Do 2023. bit će izgrađene i raspoređene još tri takve raketne korvete, pa će tajvanska flota imati šest raketnih korveta – “ubojica nosača zrakoplova”. Raniji planovi predviđali su da će do 2023. Tajvan izgraditi samo tri broda Tuo Chiang. Sveukupno je planirano izgraditi 12 ovih brodova, ali rokovi nisu izneseni.

Korvete Tuo Chaing poznate kao “ubojice nosača zrakoplova” zovu se tako uglavnom zbog svog moćnog naoružanja: osam krstarećih projektila Hsiung Feng II s dometom do 200 kilometara i osam nadzvučnih projektila Hsiung Feng III s dometom većim od 250 kilometara.

Tuo Chaing je malen, okretan i izuzetno brz brod. Istisnina je 560 tona, duljina trupa je 61 metar, broj posade 41, a plovi brzinom do 45 čvorova  (83 km/h). Također, djelomično je “nevidljiva” za neprijateljsku detekciju.

Tajvanski ministar obrane Chiu Kuo-cheng ranije je ovog mjeseca kazao da Peking može riješiti tajvansko pitanje vojnom silom i bit će u potpunosti spreman za to do 2025. godine. “Do 2025. Kina će biti potpuno spremna za opsežnu invaziju na Tajvan”, rekao je zastupnicima razmatrajući vojni proračun od 8,6 milijardi dolara. Također je napomenuo: “Sada već ima takve mogućnosti, ali neće im biti lako započeti rat, jer će morati uzeti u obzir mnoge druge čimbenike.” Dužnosnik je rekao da je trenutna situacija u Tajvanskom tjesnacu najnapetija u posljednjih 40 godina.

Prema tajvanskim medijima, 148 vojnih aviona iz kontinentalne Kine proletjelo je kroz tajvansku protuzračnu zonu prošlog tjedna. Takve radnje zračnih snaga NR Kine potkopavaju regionalni mir, rekao je načelnik tajvanskog stožera Su Zhengchang. “Tajvan mora biti oprezan. Svijet svjedoči ponovljenim slučajevima Kine koja narušava regionalni mir i vrši pritisak na Tajvan”, rekao je novinarima u Taipeiju.
Komentari

komentar

You may also like