Tajvan poručuje: Kineske vojne vježbe su de facto zračna i pomorska blokada otoka

Tajvansko ministarstvo obrane osudilo je vojne vježbe koje Kina izvodi kao odgovor na posjet Pelosi, rekavši da one predstavljaju pomorsku i zračnu blokadu otoka.

“Dio kineskih vježbi gađanja u morskim i zračnim teritorijima Tajvana djelomično će narušiti teritorijalna mora Republike Kine (kako sami sebe nazivaju) i susjedne regije. To će ugroziti međunarodne rute”, rekao je Sun Li-fang, glasnogovornik tajvanskog ministarstva obrane. “Ovo su nerazumne radnje koje dovode u pitanje međunarodne poretke, ugrožavaju status quo oko Tajvanskog tjesnaca i prijete regionalnoj sigurnosti”, tvrdi. Dodao je da su vojne vježbe koje Kina planira provesti u šest područja oko Tajvana od 4. do 7. kolovoza “jednake pomorskim i zračnim blokadama” budući da pokrivaju kopneni i morski teritorij. “Vježbe će ozbiljno povrijediti teritorijalni suverenitet naše zemlje i prekršiti propise povezane s pomorskim konvencijama Ujedinjenih naroda. Naša država oštro osuđuje takav čin”, tvrde iz Taipeija. Vježba je “pokušaj prijetnje našim važnim lukama i urbanim područjima. Ovaj potez neće pomoći međunarodnom imidžu Kine”, glasnogovornika ministarstva prenosi tajvanska agencija CNA

S druge strane, Peking je danas objavio: “Provođenje vojnih vježbi kineske vojske u moru u blizini kineskog Tajvana nužna je i pravedna mjera za odlučnu zaštitu nacionalnog suvereniteta”, rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying na redovitom brifingu. “U trenutnoj krizi oko Pelosinog posjeta Tajvanu, Sjedinjene Države su provokator, a Kina je žrtva. Zajednička provokacija SAD-a i Tajvana je djelovanje koje je bilo prvo, a ovo što sada slijedi je pravedna obrana Kine”, dodala je.

Kineska državna agencija Xinhua je preko Twittera objavila mapu planiranih vježbi. Mapa izgleda ovako:

Komentari

komentar





You may also like