Tajvan raspoređuje prvu eskadrilu F-16V

Tajvan je danas održao ceremoniju uvrštavanja u zračne snage prve eskadrile svog najnaprednijeg lovca F-16V, mlažnjaka američke proizvodnje koji bi trebao ojačati obranu otoka od prijetnji Kine, piše The Defense Post.

Predsjednik Tsai Ing-wen nadgledao je ceremoniju u zračnoj bazi u južnom gradu Chiayi zajedno sa Sandrom Oudkirk, de facto veleposlanicom Washingtona na Tajvanu. “Ovo predstavlja čvrsto obećanje tajvansko-američkog partnerstva”, rekao je Tsai.

F-16V je nadograđena i mnogo sofisticiranija verzija tajvanskih zastarjelih F-16 lovaca koji datiraju iz 1990-ih. Otok također ima francuske avione Mirage i vlastiti autohtoni ratni avion AIDC F-CK-1. Višenamjenski lovac četvrte generacije, F-16V ima naprednije radarske sustave, kao i sofisticiranije oružje, navigaciju i sustave elektroničkog ratovanja. Ipak, manje je napredan od lovaca pete generacije kao što su kineski J-20, ruski Su-57, kao i američki ratni avioni F-22 i F-35. Tajvan upravo nadograđuje svih 141 komada starijih F-16 kako bi postali “V” verzija, a naručio je i 66 već “gotovih” F-16V.

Raspoređivanje prve ovakve eskadrile dolazi u vrijeme rastućih napetosti između Pekinga i Washingtona oko sudbine Tajvana. Na samoupravnu demokraciju od 23 milijuna ljudi polaže pravo Peking koji je obećao da će jednog dana zauzeti otok, ako zatreba i silom. Ceremonija oko novih aviona je izazvala vatreni odgovor Pekinga uz službenu izjavu: “Kina se protivi bilo kakvom službenom kontaktu između SAD-a i Tajvana”. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian pozvao je Sjedinjene Države da ne šalju “pogrešne signale separatističkim snagama”. Kina osuđuje prodaju vojne opreme Tajvanu i kao odgovor uvela je sankcije američkim oružanim divovima kao što su Boeing, Raytheon i Lockheed Martin.

Dogovor o prodaji F-16V odobrio je ured Donalda Trumpa dok se sukobljavao s Kinom oko niza pitanja. Njegov nasljednik Joe Biden zadržao je politiku podrške Tajvanu.

Komentari

komentar





You may also like