Tajvan razmatra alternative za naoružanje nakon obavijesti SAD-a o kašnjenju isporuke

Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je u ponedjeljak da razmatra alternativne mogućnosti naoružanja nakon što su ga Sjedinjene Američke Države obavijestile da će isporuka topničkog sustava biti odgođena zbog “prepune” proizvodne linije, izvještava Reuters.

Washington je prošle godine odobrio potencijalnu prodaju 40 topničkih sustava srednjih samohodnih haubica kalibra 155 mm M109A6 Tajvanu u dogovoru u vrijednosti do 750 milijuna dolara, za koji su tajvanski mediji rekli da bi trebao biti isporučen do 2023. godine. Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je, međutim, da je zbog “prepune” proizvodne linije za M109A6 – SAD objavio da se to neće dogoditi najranije do 2026. godine.

Tajvan razmatra druge precizne i dalekometne alternativne sustave oružja, uključujući pokretne raketne bacače koje proizvodi Lockheed Martin Corp pod nazivom High Mobility Artillery Rocket System, ili HIMARS, dodalo je ministarstvo. Nije rečeno zašto je proizvodna linija u zastoju, ali jedan od mogućih razloga je napor SAD-a u vojnoj potpori Ukrajini. Ranije smo izvještavali o problemima u američkoj proizvodnji oružja. Nove izvještaje o problemima u proizvodnom procesu neki smatraju potvrdom da SAD ne može jednakim intezitetom pružati potpru ukrajinskim snagama još dugo vremena. Unatoč tome, Joe Biden nedavno je zatražio od Kongresa odobrenje dodatnih 33 milijarde dolara pomoći za Ukrajinu i tako, naizgled, uvjerio međunarodnu zajednicu u nastavak svesrdne pomoći Ukrajini.

Tajvan, na koji Kina polaže pravo, poduzima program vojne modernizacije preciznih oružja i projektila kako bi poboljšao svoje sposobnosti da se obrani od mogućeg kineskog napada. Američki dužnosnici potiču Tajvan da modernizira svoju vojsku kako bi mogao postati “dikobraz”, kojeg je Kini teško napasti. Američka prodaja oružja Tajvanu već godinama ljuti Kinu i povećava napetosti između Pekinga i Washingtona. Kina smatra Tajvan svojim najvažnijim i najosjetljivijim teritorijalnim pitanjem. Tajvanska vlada odbacuje zahtjeve Kine za suverenitet, rekavši da samo stanovnici otoka mogu odlučiti o svojoj budućnosti.

 

Zbog opskrbe Ukrajini u SAD-u se tope zalihe oružja
Komentari

komentar

You may also like