Tajvan testirao protubrodsku raketu iz broda obalne straže

Jučer je tajvanska vojna novinska agencija MNA, kojom upravlja Ministarstvo nacionalne obrane Tajvana (MND), izvijestila je da je projektil “Hsiung Feng II ASM” ispaljen iz broda obalne straže klase Anping, modela CG -601.

Vježbe je planirala i provela tajvanska mornarica kako bi se istražila upotreba brodova obalne straže kao pomorskog sredstva tijekom rata. Vježba je održana u objektima na području Jiupeng Nacionalnog instituta za znanost i tehnologiju Chung-Shan i uz obalu istočnog Tajvana. Prema portalu LTN News, časnici i podčasnici tajvanske mornarice bili su raspoređeni na patrolnom brodu obalne straže klase Anping kako bi kontrolirali projektile. Nakon probnog ispaljivanja, brod Anping je ušao u pomorsku bazu Tsoying u južnom Tajvanu kako bi uklonio raketne lansere i drugu opremu, a zatim je nastavio u luku u okrugu Hualien u istočnom Tajvanu kako bi provjerio ima li ispaljivanje utjecaja na konstrukcija broda.

Domet projektila je oko 250 km, nosivost bojeve glave je do 180 kg, a maksimalna brzina je nešto manja od brzine zvuka.

Prema navodima tajvanske mornarice značaj prvog probnog ispaljivanja protubrodske rakete iz klase Anping značajan je za obalnu stražu i mornaricu. Tajvanska obalna straža obavlja funkcije domovinske sigurnosti (regulacija obalnih zona pod nacionalnom jurisdikcijom, istraga i zapljena operacija krijumčarenja i ilegalnih plovila, itd.) tijekom mirnodopskog razdoblja, dok za vrijeme rata ima ulogu u nacionalnoj obrani.

Tayfun Ozberk, bivši mornarički časnik  za Naval News tvrdi da je ujedinjenje tajvanske mornarice i obalne straže ključno ako dođe do rata u regiji. Naravno, misli na sve zategnutiji odnos Tajvana i kopnene Kine. “Takve vježbe su ključne za obuku dviju različitih snaga. Ne možemo očekivati ​​od njih da se koherentno bore ako ne vježbaju u miru. Lansiranje projektila izveli su časnici tajvanske mornarice. To pokazuje da tajvanskoj obalnoj straži nedostaje obučeno osoblje za izvođenje lansiranja projektila, što bi trebalo riješiti. Interakcija između dviju snaga ključna je za interoperabilnost pomorskih snaga”.

Komentari

komentar
You may also like