Tajvan tvrdi da će im SAD prodati ključnu tehnologiju za podmornice

Zamjenik ministra obrane Tajvana Chang Che-ping obznanio je, na sjednici parlamenta, kako je SAD u utorak odobrio prodaju digitalnog sonarnog sustava, tehnologije koja je ključna za tajvanski razvoj podmornica, objavio je AFP.

Razvoj vlastitih modernih podmornica jedan od ključnih ciljeva tajvanskog vodstva kako bi se mogli suprotstaviti mogućem kineskom napadu.

AFP navodi da je Tajvan prošloga mjeseca započeo s gradnjom vlastitih podmornica. Tajvan planira izgraditi osam vlastitih modernih podmornica, pri čemu će prva biti gotova do 2025. Trenutno ih imaju samo četiri.

U srijedu je objavljeno i da tajvanska mornarica planira nadograditi šest raketnih korveta do 2023.

Na Tajvan su se 1949. povukle pristaše poraženog nacionalističkog Kuomintanga Čang Kai Šeka koji je izgubio u Kineskom građanskom ratu od komunista.

Službeni naziv Tajvana je Republika Kina, a do 1971. Republika Kina bila je članica UN-a, dok to nije bila Narodna Republika Kina. Te je godine većina članica UN-a priznala Narodnu Republiku Kinu, sa sjedištem u Pekingu. Države naime ne mogu imati službene diplomatske odnose s Narodnom Republikom Kinom i Republikom Kinom budući da obje (službeno) pretendiraju na cjelokupni teritorij Kine pa samo 14 članica UN-a ima uspostavljene diplomatske odnose s Tajvanom (Republikom Kinom), među kojima niti jedna nije značajnija. Najznačajniji međunarodni akter koji ima diplomatske odnose s Republikom Kinom je Sveta Stolica.





Demokratska progresivna stranka premijerke Tsai Ing-wen, za razliku od Kuomintanga, teži formiranju tajvanskog nacionalnog identiteta odvojenog od kineskog. Stajalište Tsai Ing-wen je da se Tajvan ne treba formalno proglasiti neovisnom državom jer on to u stvarnosti jeste.

Peking najavljuje da će do 2049., kada se obilježava 100 godina od uspostave Narodne Republike Kine, tajvansko pitanje biti riješeno, odnosno da će, kako navodi Xi Jinping, Tajvan biti “ponovno ujedinjen” s Kinom.

Komentari

komentar





You may also like