Tajvan tvrdi da je Kina u 2021. poslala oko 1000 vojnih aviona blizu granica

Kineska vojska poslala je gotovo 1000 ratnih zrakoplova u tajvansku zračnu “tampon zonu” protuzračne obrane ove godine i nastavlja provoditi zračne i pomorske vježbe usmjerene na otok, kao i na druge strane vojne snage u regiji, objavilo je tajvansko ministarstvo obrane u svom izvješću za kraj godine, prenosi Newsweek.

Visoki dužnosnici obrane u Taipeiju rekli su na parlamentarnom saslušanju danas da se kineska Narodnooslobodilačka vojska (PLA) približava sposobnosti da nametne potpunu blokadu Tajvana, scenarij koji bi predstavljao “ozbiljan izazov i prijetnju” tajvanskoj obrani. Tajvanski ministar obrane Chiu Kuo-cheng rekao je da se Kina nije odrekla upotrebe sile kao opcije za postizanje svog cilja zauzimanja demokratskog otoka, koji je bio autonoman od Pekinga više od sedam desetljeća. Otvorene “vojne prijetnje i provokacije” Komunističke partije Kine nastavljaju se na neviđenoj razini, rekao je tajvanski ministar.

Ministarstvo obrane priopćilo je zastupnicima da je od početka godine otkrilo više od 950 PLA ​​zrakoplova u identifikacijskoj zoni protuzračne obrane (ADIZ) Tajvana. Brojka je gotovo tri puta veća nego 2020., kada su dužnosnici procijenili da je bilo oko 380 ukupnih upada u ADIZ-a. ADIZ je samoproglašena zračna zona i nije regulirana međunarodnim pravom. Proteže se izvan teritorijalnog zračnog prostora zemlje i djeluje kao “tampon zona” za identifikaciju civilnih i vojnih zrakoplova koji se približavaju. Tajvanski susjedi, uključujući Kinu, Japan i Južnu Koreju, imaju vlastite ADIZ-ove. Tajvan je počeo objavljivati ​​detalje o gotovo svakodnevnim upadima ADIZ-a u rujnu 2020.

Tajvan smatra česte vojne manevre Kine oblikom ratovanja u “sivoj zoni”. Analitičari tvrde da stalni upadi mogu iscrpiti brojčano nadmoćane pilote otoka i ograničene resurse, a također uzrokuju psihološki pritisak na stanovništvo.

Komentari

komentar





You may also like