Tajvan uplaćuje novac građanima kao “novogodišnji poklon” zbog gospodarskog uspjeha

Tajvan planira dati gotovinske isplate od oko 180 eura svakom građaninu ove godine, najavio je premijer Su Tseng-chang, rekavši da će gospodarski rast otoka dijeliti svi, prenosi Taiwan News.  Gospodarstvo Tajvana se mahom oslanja na izvoz. Tajvan je daleko najnaprednija zemlja za proizvodnju mikročipova koji se koriste u skoro svim modernim tehnologijama. Izvoz tih vrsta proizvoda je porastao za 6.45% u 2021.

Iako se očekuje usporavanje gospodarskog rasta 2023., vlada planira vratiti dodatnih 12.4 milijarde dolara poreznih prihoda iz prošle godine u gospodarstvo kako bi zaštitila otok od globalnih gospodarskih šokova, uključujući subvencije za cijenu električne energije te za zdravstveno osiguranje.

Premijer Su je rekao da će dio poreznih prihoda biti vraćeno građanima kao gotovinska isplata i da će svaki građanin dobiti 6000 T$ (oko 180 eura). “Plodove gospodarskih postignuća dijelit će svi građani, od mladih do starih”, rekao je Su novinarima danas, dodajući da potencijalna isplata zahtijeva odobrenje parlamenta, gdje vladajuća Demokratska progresivna stranka ima većinu. “Želimo dati svim građanima novogodišnji blagoslov nakon početka lunarne nove godine”, rekao je Su novinarima, misleći na jednotjedni praznik koji počinje 20. siječnja. Nije ponudio pojedinosti o tome kako će vlada izvršiti isplate.

Tajvanska središnja banka u prosincu je smanjila svoju procjenu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2022. na 2.91 posto s prethodne prognoze od 3.51 posto u rujnu. Za 2023. predviđa rast BDP-a od 2.53 posto. Gospodarstvo je u trećem tromjesečju poraslo 4.01 posto u odnosu na godinu ranije.

Komentari

komentar





You may also like