Tajvan zabranio zapošljavanje u Kini

Vlada Tajvana naredila je agencijama za zapošljavanje da obrišu sve ponude poslova iz Kine, piše Nikkei Asia. Agencije za zapošljavanje koje budu nudile poslove iz Kine u Tajvanu, bit će kažnjene.

Ministar Hsu Ming-chun objasnio je što stoji iza ove odluke: “Uslijed geopolitičkih napetosti između Kine i SAD-a, pati kineska proizvodnja električnih poluvodiča. Kao rezultat, Kina je postala mnogo agresivnija u vrbovanju tajvanskih talenata u proizvodnji čipova.”

Nadodao je da će osobito teško biti kažnjene agencije koje pronalaze zaposlenike baš u tim industrijama (poluvodiči i integrirani krugovi). Naime, znanje i materijali potrebni za izradu čipova i mikročipova krucijalni su za sve grane industrije jer se koriste u svim električnim uređajima (od borbenog aviona do mikrovalne pećnice).

Odnosi Pekinga i Taipeija dugo nisu bili lošiji. Kineski borbeni avioni na tjednoj bazi ulaze u tajvanski zračni prostor, a diplomatska retorika je gotovo ratna. Ipak, trgovinska razmjena između Kine i Tajvana (kojeg Kina smatra svojim dijelom) do nedavno je rasla. Tako je 2020. petina tajvanskog izvoza išla za Kinu, a skoro pola milijuna tajvanskih radnika je radilo u Kini. Čini se da uz diplomatski rat i granične provokacije, sukob prelazi i na polje ekonomije.

 

 





Komentari

komentar

You may also like