Tajvan počinje skrovitu izgradnju podmornica: Zabrinutost Pekinga i pomoć sa Zapada

Suočen s rastućom vojnom prijetnjom iz Kine, Tajvan nastavlja s tajnim podmorničkim programom. Taipei desetljećima pokušava smanjiti opasnost koju predstavlja kvantitativno i kvalitativno daleko superiornija mornarica Narodne oslobodilačke vojske Kine. Jedan od načina je plan za izgradnju domaćih konvencionalnih podmorničkih snaga.

Nedavna Reutersova istraga nudi nove uvide u trud Tajvana da pokrene program izgradnje podmornica. Prema prikupljenim dokumentima, Tajvan zbilja uspješno, prikriveno i sofisticirano angažira međunarodnu pomoć u dijelovima, znanju i tehnologiji potrebnoj za izgradnju podmornica. 

Istraga sugerira da je Ujedinjeno Kraljevstvo ključni igrač iza scene. “UK je odobrila više izvoznih dozvola u posljednje tri godine britanskim tvrtkama za isporuku podmorskih komponenti, tehnologije ili softvera Tajvanu, prema informacijama Ministarstva za međunarodnu trgovinu dobivenim putem zahtjeva za slobodu informacija”, navodi Reuters. Podaci britanske vlade pokazuju da je vrijednost tih transfera “eksponencijalno porasla” posljednjih godina.

Osim toga, Reuters je identificirao umirovljenog komodora Iana McGhieja kao “ključnu osobu u programu za zapošljavanje stručnjaka za podmornice”. McGhie je, navodno, u koordiniraciji s tvrtkom sa sjedištem u Gibraltaru kako bi zaposlio inženjere među kojima su i bivši mornari Kraljevske mornarice. Taipei je angažirao “inženjere, tehničare i bivše mornaričke časnike” iz najmanje pet drugih zemalja: Južne Koreje, Indije, Australije, Kanade i Španjolske, navodi istraga. Ti su stručnjaci savjetovali državnu korporaciju iz Tajvana, CSBC Corporation, brodograditeljsku tvrtku koji će stajati iza izgradnje. Također, japanski dužnosnici su “neformalno razgovarali” o pomaganju tajvanskom podmorničkom programu, ali su odustali od te ideje iz straha kako bi Peking mogao reagirati. Taipei je tajnovito pristupio projektu kako bi smanjio prijetnju od kineske osvete svim tvrtkama i državama koje bi sudjelovale u suradnji s Tajvanom.

Kineski dužnosnici oštro su osudili ove nalaze. U pisanoj izjavi, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova pozvao je sve relevantne strane da “zaustave vojne veze s Tajvanom i prestanu podržavati separatističke snage”. Glasnogovornik je ponovio frazu koju kineski dužnosnici često koriste kao prijetnju Tajvanu i njihovim inozemnim partnerima: dotične zemlje se “igraju vatrom, a oni koji se igraju vatrom i sami će se opeći”.

Ranije ove godine je naširoko objavljeno da je Washington dao zeleno svjetlo za prodaju Tajvanu ključnih komponenti podmornica, uključujući sonare i hardver borbenog sustava. Prva tajvanska “domaća” podmornica trebala bi biti porinuta 2023. i u operativnoj službi 2025. Bit će prva u nizu od osam podmornica za koje se očekuje da će zajedno koštati 16 milijardi dolara.





Komentari

komentar

You may also like