Tajvanska predsjednica: Nećemo se saviti pod kineskim pritiskom

Predsjednica Tajvana, Tsai Ing-wen, reagirala je jučer na izjave predsjednika Kine Xi Jinpinga, koji je prošle subote rekao da želi postići “ponovno ujedinjenje” s Tajvanom “mirnim sredstvima”,

Prema riječima predsjednice Tsai, Tajvan će nastaviti jačati svoju obranu i neće popustiti pred kineskim pritiskom. Predsjednica je to rekla u govoru povodom proslave Dana državnosti na Tajvanu. Zemlja je proslavila pobunu 10. listopada 1911. protiv dinastije Qing, koja je dovela do uspostave Republike Kine.

“Nadamo se ublažavanju odnosa i nećemo djelovati prenagljeno, ali ne bi trebalo biti apsolutno nikakvih iluzija da će se tajvanski narod saviti pod pritiskom”, rekla je iz Taipeija. Predsjednica Tsai rekla je da se Tajvan sada sve glasnije diplomatski brani od kineske agresije: “To je zbog toga što put koji je Kina zacrtala ne nudi niti slobodan i demokratski način života za Tajvan, niti suverenitet za naših 23 milijuna ljudi”, prenosi AFP.

Posljednjih dana i tjedana napetosti između Tajvana i Kine naglo rastu. Prošlog tjedna, više od 150 kineskih vojnih zrakoplova proletjelo je kroz protuzračnu obrambenu zonu Tajvana i to je rekordan broj. Vlasti iz Pekinga, očekivano, s bijesom su reagirale na izjave tajvanske predsjednice za koju kažu da “traži sukob i iskrivljuje činjenice”.

Komentari

komentar
You may also like