Tajvanski ministar vanjskih poslova tvrdi da Kina provodi dio plana za invaziju

Tajvanski ministar vanjskih poslova rekao je u utorak da Kina koristi vojne vježbe koje je pokrenula u znak prosvjeda protiv posjeta predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi kao plan za pripremu invazije na samoupravni otok, izvještava Reuters.

Joseph Wu prilikom obraćanja na tiskovnoj konferenciji u Taipeiju nije ponudio nikakav raspored za moguću invaziju na Tajvan, koji Kina smatra svojim. Ustvrdio je da se Tajvan neće prestrašiti čak i ako se vojne vježbe nastave s Kinom koja često probija neslužbenu središnju liniju niz Tajvanski tjesnac. “Kina je koristila vježbe iz svoje vojne knjige kako bi se pripremila za invaziju na Tajvan”, kazao je Wu.

Kina “provodi velike vojne vježbe i lansiranja projektila, kao i kibernetičke napade, dezinformacije i ekonomsku prisilu, u pokušaju da oslabi javni moral u Tajvanu. Nakon završetka vježbi, Kina bi mogla pokušati rutinizirati svoje akcije u pokušaju da uništi dugoročni status quo preko Tajvanskog tjesnaca”, ustvrdio je Wu. Takvi potezi ugrozili su regionalnu sigurnost i pružili “jasnu sliku kineskih geostrateških ambicija izvan Tajvana”, rekao je Wu i zatražio veću međunarodnu potporu kako bi se spriječila Kina da učinkovito kontrolira tjesnac.

Dužnosnik Pentagona izjavio je u ponedjeljak da Washington ostaje pri svojoj procjeni da Kina neće pokušati izvršiti invaziju na Tajvan sljedeće dvije godine. Wu je govorio dok vojne napetosti tinjaju nakon planiranog završetka četverodnevnih najvećih kineskih vježbi kojima je okružen otok – vježbe koje su uključivale lansiranje balističkih projektila i simulirane morske i zračne napade na nebu i moru oko Tajvana. Zapovjedništvo kineskog istočnog ratišta objavilo je u ponedjeljak da će provesti nove zajedničke vježbe s fokusom na protupodmorničke i jurišne operacije s mora – potvrđujući strahove nekih sigurnosnih analitičara i diplomata da će Peking nastaviti s pritiskom na obranu Tajvana.

Osoba koja je upoznata sa sigurnosnim planiranjem u područjima oko Tajvana opisala je Reutersu u utorak kontinuirani “zastoj” oko središnje linije koji uključuje oko 10 ratnih brodova iz Kine i Tajvana. “Kina je nastavila pokušavati pritisnuti središnju liniju”, rekla je osoba. “Tajvanske snage su pokušavale držati otvorene međunarodne vodene putove.” Kako je Pelosi prošlog petka napustila regiju, Kina je također odbacila neke linije komunikacije sa Sjedinjenim Državama, uključujući vojne razgovore i rasprave o klimatskim promjenama.

Tajvan je u utorak započeo vlastite dugo planirane vježbe ispaljivanjem topništva haubicama prema moru u južnom okrugu Pingtung.





Američki predsjednik Joe Biden, u svom prvom javnom komentaru o tom pitanju od posjeta Pelosi, rekao je u ponedjeljak da je zabrinut zbog kineskih postupaka u regiji, ali da nije zabrinut za Tajvan. “Zabrinut sam da se sele koliko god jesu”, rekao je Biden novinarima u Delawareu, misleći na Kinu. “Ali ne mislim da će učiniti nešto više od onoga što jesu.” Zamjenik ministra obrane za politiku Colin Kahl također je rekao da će američka vojska u nadolazećim tjednima nastaviti s plovidbom kroz Tajvanski tjesnac.

Kina nikada nije isključila mogućnost zauzimanja Tajvana silom, a u ponedjeljak je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao da Kina provodi normalne vojne vježbe “u našim vodama” na otvoren, transparentan i profesionalan način, dodajući da je Tajvan dio Kine. Tajvan odbacuje tvrdnje Kine o suverenitetu i tvrdi da samo tajvanski narod može odlučiti o budućnosti otoka.

 





Komentari

komentar

You may also like