Tajvanski ministar VP: “Trebamo se pripremiti na sukob s Kinom”

Sinoć je tajvanski ministar vanjskih poslova sudjelovao u intervjuu za CNN. Očekivano, glavna i najvažnija tema bio je odnos s Kinom.

Ministar je rekao da su s godinama naučili adekvatno odgovarati na cyber napade i informacijsko ratovanje iz Kine. Na pitanje novinara što Kina želi od Tajvana, Wu je odgovorio da želi mirno pripojenje Tajvana, ali ako to ne bude moguće da će Kina upotrijebiti i silu. U tom slučaju “kao vlast Tajvana moramo se pripremiti, ne možemo se prepustiti slučaju”.

Joseph Wu je na poziciji ministra od 2018., a od svih vlastodržaca u Tajvanu on je na posebnoj meti Pekinga iz kojeg su ga označili kao “tvrdokornog separatistu”. Osim toga iz Kine su rekli kako Wu “opetovano i arogantno provocira s tajvanskom nezavisnosti” te da će Kina “poduzeti potrebe mjere da strogo kazni takve separatiste za cijeli život”. Prošlog mjeseca Wu je rekao kako će se boriti “do zadnjeg dana” u slučaju napada Kine.

Na pitanja novinara prate li njega osobno iz Kine, Wu je rekao da prate, ali da “nije zabrinut jer služi svom narodu” te da mu je “čast” biti praćen zbog toga.

Wu je rekao kako je Tajvan samo prvi na meti širenja kineskog utjecaja na Tihi ocean te da na taj trend treba reagirati cjelokupna međunarodna zajednica. Ipak, rekao je kako oružani sukob nije u interesu niti jednoj strani.

 





Komentari

komentar

You may also like