Tako to rade samostalne zemlje: AUSTRIJA NEĆE POTPISATI UN-OV SPORAZUM O MIGRACIJAMA U MAROKU!

U kontekstu zaoštravanja migrantske krize i na hrvatskim granicama, važno je ukazati i na slijedeću, tek prispjelu vijest:

Austrija je odbila potpisati globalni sporazum UN-a o migracijama, koji se planira usvojiti na konferenciji u Maroku u prosincu ove godine. Službeni Beč smatra, kako sporazum neće pomoći riješenju migracijske krize, već samo stvoriti prijetnju nacionalnom suverenitetu Austrije.

„Mi smo odlučili ne pristupiti sporazumu“, kazao je u intervjuu ORF austrijski kancelar Sebastian Kurz, vođa konzervativne Narodne stranke.

Prema riječima austrijskog potkancelara, Heinz-Christiana Schtrachea, sporazum ukida granice između legalne i ilegalne migracije. Pri tom on upozorava, kako će Austrija ostati nezavisna po pitanjima migracijske politike.

Svjetski sporazum o migraciji i izbjeglicama UN-a bio je usuglašen u veljači ove godine. Njegovo se potpisivanje planira na konferenciji, koja će se 10. i 11. prosinca održati u Maroku. Važno je naglasiti kako su, osim SAD-a i Mađarske koje su odbile sudjelovati u razradi tog sporazuma, sumnje u njegovu djelotvornost ranije izrazile i Poljska, Švicarska i Austrija.

Nakon velike migrantske krize 2015.g. u Europi, kada je u EU ušlo više od 1,5 milijun izbjeglica s Bliskog istoka i Afrike, većina članica Unije dogovorila se oko uvođenja kvota za njihov razmještaj diljem EU. S politikom kvota od samog početka nisu se slagale Mađarska, Češka, Slovačka, Poljska i Hrvatska. Austrija je naknadno objavila i o namjeri svog izlaska iz programa o razmještaju izbjeglica – tzv. sustava uvođenja kvota.





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like