Talibani: američke baze Kinezima i Pakistancima?

Nova afganistanska vlada mogla bi predati zračnu bazu Bagram na korištenje Kini, dok bi Pakistanu mogla omogućiti uporabu zračne luke u Kandaharu u vlastite operativne svrhe, piše u ponedjeljak, 6. rujna, indijski medij Pioneer.

Takav razvoj događaja imat će ozbiljne posljedice za Indiju, navodi se u tekstu.

“Korištenje afganistanske zračne baze Bagram pružit će Kini dodatne mogućnosti za sprječavanje indijskih akcija u regiji i osiguranje sigurnosti kinesko-pakistanskog gospodarskog koridora (CPEC)”, rekli su izvori spomenutog medija.

S druge strane, najveći indijski regionalni suparnik, s kojim je ona proteklih pola stoljeća vodila nekoliko ratova vezano uz problematiku Kašmira – Pakistan, sada je još veća prijetnja.

„Pristupanjem Pakistana afganistanskoj zračnoj bazi u Kandaharu, on će steći vojnu prednost nad Indijom u zoni Kašmira i moći će poboljšati zaštitu svojih objekata u svom dijelu ove regije u slučaju indijsko-pakistanskog vojnog sukoba.”

Navodi se kako sada stručnjaci pakistanskih zračnih snaga pregledavaju svih pet zračnih baza u Afganistanu, uključujući uzletišta u Kandaharu, Bagramu i Kabulu, a da se kinesko izaslanstvo sastalo s najvišim vodstvom talibana kako bi razgovarali o sigurnosnim pitanjima, uključujući, navodno, moguću upotrebu baze u Bagramu.





Indijski medij navodi kako su talibani u ponedjeljak potvrdili da se moćni pakistanski obavještajni zapovjednik, general-potpukovnik Faiz Hameed susreo sa svojim de facto vođom Mullahom Abdul Ghanijem Baradarom, usred napora te islamističke organizacije da finalizira vladu u Afganistanu.

Glavni ravnatelj pakistanske obavještajne službe (ISI) general-potpukovnik Hameed otputovao je prošlog tjedna u nenajavljeni posjet Kabulu, postavši jedini visoki dužnosnik iz inozemstva koji je posjetio Kabul od kada su sredinom kolovoza talibani zauzeli glavni grad.

Danas je glasnogovornik talibana Zabihullah Mudžahid na medijskoj konferenciji potvrdio da se šef ISI-a sastao s Mullahom Baradarom tijekom njegova posjeta Kabulu, o čemu je izvijestio BBC Urdu.





Talibani su uvjerili Islamabad da se afganistanski teritorij neće koristiti protiv Pakistana. Ovdje bismo dodali kako je malo tko i mislio drugačije.

Komentari

komentar

You may also like