Talibani garantiraju sigurnost izgradnje velikog međunarodnog plinovoda kroz Afganistan

Mawlawi Muhammad Yaqub, talibanski ministar obrane u privremenoj vladi Afganistana, najavio je danas da je preuzeo izravnu odgovornost za sigurnost više milijardi dolara vrijednog projekta plinovoda TAPI (Turkmenistan, Afganistan, Pakistan i Indija), piše AA.

Yaqub, sin osnivača talibana, Mullaha Omara, dao je takvu garanciju nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Turkmenistana Rashidom Meredowim, koji je ujutro stigao u Kabul na razgovore o projektu i bilateralnim odnosima s Afganistanom.

“Izravno sam odgovoran i nadgledam sigurnost TAPI projekta. Nećemo oklijevati podnijeti bilo kakvu žrtvu za provedbu ovog nacionalnog projekta”, napisao je Yaqub na Twitteru nakon sastanka s najvišim diplomatom Turkmenistana u predsjedničkoj palači u glavnom gradu. Gostujući ministar vanjskih poslova Turkmenistana također se u njegovom uredu sastao s Mullahom Mohammadom Hassanom Akhundom, vršiteljem dužnosti premijera privremene uprave Talibana.

“Tijekom sastanka strane su razgovarale o jačanju odnosa, gospodarskoj, trgovinskoj, sigurnosnoj i humanitarnoj pomoći”, rekao je Zabihullah Mujahed, glasnogovornik talibana i zamjenik ministra za informiranje i kulturu.

Afganistan je 2018. ugostio visoke dužnosnike iz Turkmenistana, Pakistana i Indije na ceremoniji polaganja temelja projekta TAPI, koji će također povezati četiri zemlje cestama, željeznicama i optičkim vlaknima. Megaprojekt, koji preko Afganistana povezuje energetski bogatu srednju Aziju s energetski siromašnijom južnom Azijom, zamišljen je 1990-ih, a konkretan rad na njemu započeo je 2015. godine.

Projekt je vrijedan 10 milijardi dolara, a njime će se 33 milijarde kubičnih metara plina prenosit iz plinskog polja Galkynysh u Turkmenistanu do grada Fazilka u indijskom Punjabu kroz preko 1814 kilometara dugi plinovod koji prolazi kroz Afganistan i Pakistan. Očekuje se da će Afganistan zarađivati ​​500 milijuna dolara godišnje od ovog projekta. Osim plinovoda, dogovara se i električni 500 kilovoltni vod TAP-500 koji će prenijeti turkmenistansku struju u Pakistan kroz Afganistan. Ovaj projekt bi također dao Afganistanu 110 milijuna dolara godišnje kroz tranzitne takse. Kabul i Ashgabat (glavni grad Turkmenistana) također su se dogovorili o izgradnji željezničke veze između dvije zemlje.
Komentari

komentar

You may also like