Talibani govore o napretku u pregovorima sa SAD-om, ali inzistiraju na potpunom povlačenju stranih vojnika iz Afganistana

Nakon što su iz SAD-a u prosincu prošle godine stigle prve najave o američkom povlačenju polovice svojih vojnika iz Afganistana (za razliku od povlačenja iz Sirije povlačenje iz Afganistana nikada do sada nije i službeno potvrđeno od strane Bijele kuće ili Pentagona), došlo je do intenziviranja kontakata, pa i pokretanja klasičnih pregovora SAD-a s talibanskim pokretom. O tome je prošlog tjedna izvijestio i The New York Times, spominjuči pregovore u Dohi (Katar). Dakle, za jedne teroristi, za druge borci za slobodu, a u konačnici – talibani kao avnopravni pregovarači kada je potrebno iznaći izlaz iz „slijepog tunela“ u koji je ušla ne samo američka, već i cjelokupna međunarodna vojna intervencija u toj zemlji, koja za borbu protiv talibana na strani aktualne vlade u Kabulu troši golema sredstva, a da nikakvih konkretnih rezultata nema, a kamo li trajnoga mira i stabilnosti. Štoviše, prošle godine talibani su postali nikada jači i organiziraniji, sposobni izvoditi i kompleksne, složene vojne akcije ne samo protiv službene afganistanske vojske, već i u odnosu na NATO snage, zbog čega su i ovladale većinom afganistanskog teritorija i time postala nezaobilazna snaga koju je nemoguće ignorirati ukoliko se želi postići mirno riješenje tog beskonačnog sukoba.

A da se pregovori u Kataru uistinu odvijaju potvrđuje u ponedjeljak, 28. siječnja i talibanska strana, koja, štoviše, tvrdi kako je u njima postignut i određeni napredak. Tako barem tvrdi jedan od dvojice glasnogovornika toga pokreta Zabiullah Mujahid. Navodno su dvije strane (SAD i talibani) u Dohi uspjele dostići „pojedine uspjehe“ oko povlačenja stranih vojnih snaga iz Afganistana i niza drugih pitanja. Međutim, on je opovrgnuo informacije o prekidu vatre i neposrednim pregovorima s vladom u Kabulu, naglasivši, kako napredak po drugim pitanjima nije moguć dok se ne usuglasi stav oko povlačenja stranih vojnih postrojbi iz zemlje.

Reuters je ranije izvijestio da su SAD i talibani navodno usuglasili projekt sporazuma o povlačenju strane vojske iz Afganistana tijekom idućih 18 mijeseci, a o napretku u pregovorima ranije je izvijestio i američki posebni izaslanik za Afganistan Zalmay Khalilzad. Međutim, danas, 28. siječnja, on je u Kabulu izjavio kako nikakvoga napretka po pitanju prekida vatre s talibanima nema i opovrgnuo je informacije o uspostavi privremene afganistanske vlade s učešćem talibana. Kazao je kako on nema ovlasti raspravljati o tim temama i da je njegov „mandat pomoć u unutarafganistanskom dijalogu“.

Slijedeći krug pregovora u Dohi između SAD-a i talibana zakazan je za 25. veljače.

  

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like