Talibani i SAD razmijenili zarobljenike u okviru sporazuma iz Dohe

Privremena afganistanska vlada i SAD zamijenili su zarobljenike u okviru sporazumu iz Dohe, objavio je afganistanski dužnosnik u ponedjeljak, prenosi Anadolu Agency.

Posljednji afganistanski zatvorenik u zatvoru Guantanamo, Haji Bashar Noorzai, predan je vršitelju dužnosti ministra vanjskih poslova Amiru Khanu Muttaqiju u zračnoj luci u Kabulu, rekao je Hafiz Zia Ahmad, zamjenik glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova. Noorzai je bio zatočen u Guantanamu više od 17 godina. Zauzvrat su talibani američkim vlastima predali američkog državljanina Marka Frerichsa, rekao je glasnogovornik. Inženjera Frerichsa oteli su talibani u veljači 2020.

Muttaqi je pozdravio oslobađanje Noorzaija i rekao da se sva pitanja mogu riješiti dijalogom jer nitko ne može riješiti nijedno pitanje silom. “Oslobađanje Haji Bashara iz zatvora Guantanamo novo je poglavlje u odnosima između Amerike i Afganistana”, rekao je Muttaqi u video izjavi. Dodao je da su Amerikanci oslobodili svih svojih pet zatvorenika, koji su bili zatočeni u Guantanamu, a posljednji je danas stigao u Afganistan.

“Sporazum iz Dohe i oslobađanje ovih zatvorenika dokazali su da možemo ići naprijed kroz pregovore i to je naša poruka Sjedinjenim Državama da se sva pitanja mogu riješiti dijalogom”, rekao je. Sporazum iz Dohe potpisali su SAD i talibani 29. veljače 2020. u glavnom gradu Katara Dohi kako bi se okončao afganistanski rat.

Američke vlasti također su u lipnju ove godine oslobodile Asadullaha Haroona, posljednjeg talibanskog zatvorenika u zatvoru Guantanamo. Haroon je proveo 15 godina u offshore zatvoru ozloglašenom po teškim kršenjima ljudskih prava.

 





Komentari

komentar

You may also like