Talibani imaju više helikoptera Black Hawk nego 85% država svijeta, kaže američki kongresmen

Ukupni troškovi američkog naoružanja i vojne opreme koje su talibani naslijedili nakon preuzimanja vlasti u Afganistanu procjenjuju se na 85 milijardi dolara, navodi medij Eadaily pozivajući se na riječi američkog kongresmena i poručnika logističkog korpusa američke mornarice Jima Banksa.

On je u govoru u Zastupničkom domu izjavio kako ogromna količina opreme i naoružanja, koja je ostala u Afganistanu nakon američkog povlačenja, uključuje 75.000 vozila, 200 zrakoplova i helikoptera, kao i 600.000 komada lakog naoružanja.

“Danas talibani imaju više helikoptera Black Hawk nego osamdeset pet posto zemalja svijeta”, izjavio je Banks, dodavši kako su talibani zaplijenili uređaje za noćno promatranje i termovizijske sustave, osobne zaštitne prsluke i medicinski materijal.

“Za mene i druge to je nezamislivo, ali sada talibani imaju biometrijske uređaje s otiscima prstiju, skeniranjem očiju i podacima svih Afganistanaca koji su bili na našoj strani posljednjih dvadeset godina i pomagali nam”, izjavio je ogorčeni kongresmen, dodavši kako je Pentagon “otpisao” ovu imovinu i ne planira je vratiti.

Ako u svemu ovom itko “trlja ruke” onda je to američki vojno-industrijski kompleks i svi oni koji iza njega lobistički stoje u strukturama i institucijama vlasti. Ništa se od ovoga, naravno, ne može događati slučajno ili neplanirano. Preveliki novci i pozadinski interesi tako nešto potpuno isključuju.

O ovoj smo temi pisali prije desetak dana, što možete pogledati ovdje.





Talibani uzeli Amerikancima “igračke”: 2000 oklopnih vozila, 40 letjelica i puške

 





Komentari

komentar

You may also like