Talibani iznose uvjete NATO-u za međusobne razgovore: nema više sile!

Nakon neuspjeha u Afganistanu, Sjevernoatlantski vojno-politički savez (NATO) sada mora razgovarati na temelju diplomatskih načela s radikalnim talibanima koji su preuzeli vlast u toj zemlji. To je u intervjuu za lokalnu televiziju Ariana News, emitiranom sinoć, 11. listopada, izjavio Zabihullah Mudžahid , zamjenik ministra informiranja i kulture u privremenoj afganistanskoj vladi.

“Glavni tajnik NATO-a možda će neko vrijeme osjećati bol i govoriti o neuspjesima, ali oni (članice NATO saveza) moraju znati kako je vrijeme za napade prošlo. Proteklih 20 godina pokazalo je da te radnje ne djeluju i da je sada potrebno pridržavati se diplomatskih načela”, izjavio je Mudžahid.

Kazao je kako je „vrlo je važno očuvati sva naša postignuća u borbi protiv terorističke prijetnje“ i da će „vlada Islamskog Emirata Afganistan, poput NATO-a, pomno pratiti pokušaje ponovnog stvaranja međunarodnih terorističkih skupina koje nas napadaju u Afganistanu”.

Govoreći o stanju u svezi prava afganistanskih žena, još je jednom uvjeravao kako će takva pitanja, kao što su sudjelovanje ženske populacije u javnom životu i pružanje mogućnosti djevojčicama da se školuju, “razmotriti posebno povjerenstvo Islamske uleme (teolozi)”.

 

Komentari

komentar
You may also like