Talibani: Kineski investitori su dobrodošli

Već smo pisali o tome kako Kina sve snažnije širi svoj utjecaj na Afganistan. Peking doživljava Afganistan kao bitno sjecište prometnih i trgovačkih ruta, ali i kao zemlju bogatu prirodnim resursima (minerali, metali i nafta). Pisali smo o tome da Kine održava strateške odnose i s proameričkom vladom u Kabulu, ali i s talibanima koji zauzimaju sve veći dio teritorija Afganistana. Može se reći da se Kina “osigurava” na oba fronta.

Kineska državna naftna kompanija CNPC je 2011. dobila koncesiju vrijednu 400 milijuna $ na 25 godina za tri naftna polja sa sveukupno 87 milijuna barela nafte. Osim toga, kineske tvrtke rudare bakar u regiji Logar, samo 40 km od Kabula.

Glasnogovornika talibana Suhail Shaheen dao je intervju za South China Morning Post. Tom prilikom bio je pun riječi hvale za Kinu i ponudio je nekoliko obećanja.

“Pozdravljamo ih. Ako dolaze s investicijama, osigurat ćemo im sigurnost. Njihova sigurnost je nama vrlo bitna”– kazao je talibanski glasnogovornik preko telefona za SCMP. Kinu je nazvao “prijateljem” te kako se nada da će kineska obnova Afganistana “početi čim prije moguće”.”Bilo smo nekoliko puta u Kini i s njima smo u dobrim odnosima. Kina je prijateljska država“- kazao je Suhail.

Još nekoliko zanimljivih detalja je otkrio glasnogovornik talibana. Kazao je kako već drže oko 85% Afganistana. Osim toga, kazao je kako je Al-Qaeda “stvar prošlosti” te kako Kina može biti mirna što se tiče te opasnosti.

Talibani su obećali i kako neće surađivati sa separatistima muslimanske Ujgur manjine iz kineske regije Xinjiang koja graniči s Afganistanom. Naime, 90-tih je Afganistan postao utočište mnogima teroristima i separatistima ujgurske etničke skupine. Glasnogovornik talibana tvrdi da više neće biti dobrodošli u Afganistan.





 

Komentari

komentar





You may also like