Talibani liberalniji od Saudijca: žene mogu otkriti svoja lica, …

Po mnoge iznenađujuće, talibani, radikalna islamistička organizacija koja ne skriva želju da u Afganistanu uvede šerijatsko pravo, ovih dana, nakon zauzimanja Kabula, pokazuju svoje liberalne crte bez presedana.

Nakon što smo danas već izvijestili o proglašenju potpune amnestije od strane talibanskih predstavnika u Kabulu i pozivu da državni dužnosnici i službenici nastave raditi kao da se ništa nije dogodilo, stigla je i najnovija vijest:

Talibani su dozvolili ženama da budu voditeljice televizijskih programa (za usporedbu, toga nema u Saudijskoj Arabiji čiji legitimitet vlade u Rijadu nitko u svijetu ne dovodi u pitanja).

Miraka Popal, voditeljica odjela za vijesti afganistanske televizije TOLOnews (čijim se uslugama i mi često koristimo), 17. kolovoza u zemlji su nastavljeni televizijski programi sa ženama-voditeljicama. Štoviše, ni je se radilo o nekom suhoparnom programu, poput čitanja vijesti, već je žena i intervjuirala jednog od članova medijskog tima talibana, navodi medij Russia 24. Talibani su također oduzeli oružje osoblju sigurnosti navedene televizije i objavili kako će sada oni osigurati njenu zaštitu.

Suprotno svim očekivanjima Zapada, Suhail Shahin, glasnogovornik talibanskog ureda u Kataru, izjavio je kako bi se žene mogle nastaviti obrazovati i voditi normalan život. Međutim, nije precizirao hoće li im biti dozvoljeno sudjelovanje u zakonodavnim i pravosudnim aktivnostima.

Posebni izaslanik ruskog predsjednika i direktor Drugog azijskog odjela ruskog Ministarstva vanjskih poslova Zamir Kabulov izjavio uje danas kako talibani ne zahtijevaju od Afganistanki nošenje potpuno zatvorenih burki – dovoljan je hidžab.





Za one koji to ne znaju, burka potpuno prekriva lice, a hidžab je šal koji prekriva kosu, pri čemu samo lice ostaje otkriveno. Također je potrebna haljina s dugim rukavima.

“Potpuno isti dress code postoji već duže vrijeme u Iranu”, podsjetio je visoki ruski diplomat, “a ja općenito šutim o Saudijskoj Arabiji i drugim arapskim, islamskim državama.”

Sve je ovo tim zagonetnije i čudnije jer je službena ideologija talibana tzv. ašarizam, jedan od radikalnih smjerova sunitskog islama. Njegova doktrina kaže da je sve što postoji i što se događa predodredio Allah, što znači da se treba strogo pridržavati normi koje je On dao. Zabranjena je ne samo televizija, već i glazba, slikanje, šah i još mnogo toga, uključujući čak i bijele cipele, budući da je bijela boja – boja talibanske zastave. Čak je i duljina brade za muškarce strogo regulirana. Svatko tko se ne slaže s ovim poretkom stvari podložan je progonu jer se smatra izgubljenim.





Kako navodi Russia 24, Farzana Shaikh, analitičarka britanskog Kraljevskog instituta za međunarodne odnose, pruža prilično jasno objašnjenje novog “liberalnog” poretka u Afganistanu. “Uza sav fanatizam svojih pripadnika, sami talibani su prilično heterogeni. U vojnim operacijama talibani djeluju kao jedinstvena fronta, odbacujući razlike, ali se u mirnom životu pridržavaju nekoliko pravaca islamske misli. Stoga se radnje u Kandaharu mogu razlikovati od njihovih stavova u Kabulu”.

Podsjećamo: u vrijeme talibanske vladavine u Afganistanu u razdoblju od 1996. do 2001. godine, oni su se strogo pridržavali vlastitih uvjerenja – zabranjivali su ženama šminkanje i javno pokazivanje lica. Bila je zabranjena glazba, televizija, kino, a prekršitelji zabrana bili su podvrgavani fizičkom kažnjavanju.

 

Komentari

komentar

You may also like