Talibani na granicu s Tadžikistanom šalju postrojbu bombaša samoubojica

Talibanski pokret, koji je na vlasti u Afganistan, uspostavio je posebnu bojnu bombaša samoubojica na sjeveru zemlje radi zaštite granica s Kinom i Tadžikistanom, tvrdi Mulah Nisar Ahmad Ahmadi, zamjenik guvernera provincije Badakašan.

“Poseban samoubilački bataljun po imenu Lashkar-e Mansur bit će raspoređen na granice Afganistana”, prenijela je lokalna novinska agencija Hama Press. Prema izvješću, bombaši samoubojice iz ove bojne sudjelovali su u terorističkim napadima na svrgnute vladine snage i članove međunarodne koalicije predvođene SAD-om. “Poraz Sjedinjenih Država bio bi nemoguć bez ovog bataljuna. Ti hrabri ratnici nose posebne pojaseve s eksplozivima i koristili su ih za napade na američke baza u Afganistanu”, rekao je Ahmadi.

Najava o slanju postrojbi je značajna jer se Talibani i Tadžikistan otvoreno prepiru zadnjih dana. Tadžikistan traži veću zastupljenost etničkih Tadžika u afganistanskoj vladi. U svom obraćanju Generalnoj skupštini UN-a tadžikistanski predsjednik Emomali Rahmon rekao je: “Razne terorističke skupine aktivno koriste nestabilnu vojno-političku situaciju u Afganistanu kako bi učvrstile svoje pozicije. Ozbiljno smo zabrinuti i žalimo što je Afganistan ponovno na putu da postane platforma za međunarodni terorizam”, prenosi Hindustan Times.

Tadžikistan je ovog tjedna održao vojne parade u dvije pokrajine koje graniče s Afganistanom, dok je Rusija pozvala i Tadžikistan i talibane da riješe svaki spor na obostrano prihvatljiv način, piše Reuters. Tadžikistan, koji je postao baza čelnika afganistanskih snaga otpora talibanima, također je osudio kršenja ljudskih prava u dolini Panjšir. Talibani su također rasporedili desetke tisuća afganistanskih boraca u provinciji Takhar, u blizini Tadžikistana, izvijestili su.

Nakon što je Amerika objavile planove za povlačenje svojih trupa iz Afganistana, talibani su krenuli u  preuzimanje zemlje pod svoju kontrolu. Datuma 15. kolovoza talibanski borci uletjeli su u Kabul bez ikakvog otpora, a afganistanski predsjednik Ašraf Gani odstupio je i pobjegao iz zemlje. Talibani su 7. rujna najavili novu afganistansku vladu koju čine samo članovi njihovog pokreta, od kojih su većina etnički Paštuni. Do sada nijedna zemlja nije priznala legitimitet talibanske vlade.

Komentari

komentar
You may also like