Talibani ne uspijevaju održavati mir, gospodarstvo i pravni poredak u Afganistanu

Pravni poredak i red i dalje su krhki u cijelom Afganistanu pod novim talibanskim režimom, sa sve težom ekonomskom situacijom te neizvjesnom sigurnosnom situacijom za trgovce i civile, piše The Times of India.

Nakon što nisu uspjeli osigurati sigurnost afganistanskim poslovnim ljudima, talibani su dopustili trgovcima da nose oružje radi zaštite. Ministarstvo unutarnjih poslova Islamskog Emirata Afganistana objavilo je da će dopustiti afganistanskim trgovcima da nose oružje nakon što riješe tehničke probleme, prenosi Khaama Press.

Nakon preuzimanja vlasti od Talibana 15. kolovoza, svi ljudi i uprave su razoružani i nitko ne može nositi oružje osim talibana. U priopćenju, Saeed Khostai, glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova, rekao je da je Islamski emirat Afganistan posvećen osiguravanju sigurnosti i sigurnosti afganistanskih trgovaca i investitora te rješavanju njihovih problema.

Unatoč tim mjerama sigurnost civila, posebice manjina, je značajno ugrožena. Di Valerio Fabbri, za Geopolitica.info, tvrdi da se talibani sada suočavaju s najvećim testom upravljanja državom dok se bore s oznakom “odmetničke države”, koju je međunarodna zajednica odbacila. “Štoviše, eskaliraju teroristički napadi od strane Islamske države pokrajine Horasan (ISKP), a sada je dominantno pitanje o sposobnosti i spremnosti Talibana da zaštite vjerske manjine i afganistanske civile. Osim ako talibani ne krenu u hvatanje u koštac s tim izazovima, Afganistan je nesumnjivo predodređen za novi građanski rat”, rekao je Fabbri.

Afganistansko gospodarstvo kreće od lošeg ka katastrofalnom i od talibanskog preuzimanja Kabula moglo bi se smanjiti za 30 posto ili više u narednim mjesecima, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF). Prema izvješću objavljenom u Asia Times, otkako su talibani zbacili proameričku vladu u Afganistanu, financijsko stanje zemlje kontinuirano se kreće prema potpunom ekonomskom kolapsu. Tome pridonosi i činjenica da je Zapad zamrznuo imovinu središnje afganistanske banke.

Komentari

komentar





You may also like