Talibani ne žele surađivati sa SAD-om po pitanju borbe protiv „Islamske države“ u Afganistanu

Talibanski pokret neće surađivati ​​sa Sjedinjenim Državama u obuzdavanju terorističke organizacije Islamska država (IS) u Afganistanu, izjavio je glasnogovornik talibana Suhail Shahin.

“Možemo se sami boriti protiv Daesha (arapski akronim za IS)”, rekao je Shahin, odgovarajući na pitanje hoće li talibani stupiti u interakciju s Washingtonom po pitanju suzbijanja aktivnosti dijela IS-a u Afganistanu.

Ta teroristička organizacija, koja u Afganistanu djeluje pod nazivom “Islamska država – Vilajet Korasan” preuzela je odgovornost za jučerašnju eksploziju koja u šijitskoj džamiji u afganistanskoj provinciji Kunduz, kada poginulo najmanje 46 osoba, a 143 ih je ranjeno.

Predstavnici talibana trebali bi se tijekom vikenda sastati s američkim izaslanstvom u katarskoj prijestolnici Dohi. Prema dostupnim informacijama, glavne teme pregovora bit će sankcije protiv nove privremene talibanske vlade, nastavak rada američkog veleposlanstva u Kabulu i formiranje uključive vlade u Afganistanu. Ovaj će sastanak biti prvi kontakt na visokoj razini između Sjedinjenih Država i talibana nakon povlačenja njihovih vojnih snaga iz Afganistana.

 

Komentari

komentar





You may also like